מה הוא האבחון התעסוקתי?
אבחון תעסוקתי נותן תמונה על אלמנטים רבים החשובים לתהליך הייעוץ התעסוקתי. ראשית, הוא בודק את הכישורים המילוליים, החשבוניים והטכניים של הנועץ. האבחון התעסוקתי מצביע על יכולת החשיבה האנליטית והמופשטת של הנועץ. שנית, הוא מאפשר מבט על סגנון עבודה שלו. בנוסף, אבחון תעסוקתי מאפשר לקבל תמונה בנוגע לנטיות ולהעדפות המקצועיות של הנועץ ולתחומי העניין המועדפים עליו. לדוגמה, הוא מאפשר לדעת מה הסטטוס והשכר הנועץ שואף אליו ואיזו חשיבות הוא נותן לדברים אלו. מעבר לכך, האבחון מאפשר מבט על הצרכים והערכים הרלוונטיים עבור הנועץ בעת בחירת הקריירה. לבסוף, האבחון התעסוקתי מאפשר התייחסות לדפוסי האישיות, התמודדות עם קשיים, כוחות אישיים ותקשורת בין אישית.
אבחון וייעוץ תעסוקתי – לא אותו דבר
פעמים רבות קיים בלבול בין האבחון התעסוקתי לייעוץ התעסוקתי. לעיתים, אנשים מבקשים לערוך אבחון תעסוקתי כאשר למעשה הם מתכוונים לייעוץ תעסוקתי. האבחון התעסוקתי הוא כלי בידיי הייעוץ התעסוקתי ומשרת אותו ולרוב לא יעמוד בפניי עצמו.
מה אבחון תעסוקתי יכול לעורר?
האבחון התעסוקתי יכול לעורר רגשות ומחשבות רבים. לדוגמה, “מה האבחון יאמר עליי?”, “האם אוכל לבטא את יכולתי באבחון?”, “האם האבחון יאמר לי למה אני מתאים או לא?”, “האם אני חייב לעשות את מה שכתוב באבחון?”. מסיבה זו חשוב לעשות אבחון תעסוקתי במקום נעים ובליווי של פסיכולוג תעסוקתי אשר יוכל לתת הנחייה וליווי מרגיעים ותומכים.
למה אבחון תעסוקתי חשוב?
האבחון התעסוקתי הינו נדבך מרכזי בייעוץ התעסוקתי. בנוסף, לתפישה העצמית של האדם בייעוץ, האבחון התעסוקתי מאפשר קבלת מדדים אובייקטיביים על עצמו. האבחון מצביע על החלק הנורמטיבי: איך האדם עומד במדדים אלו מול אנשים אחרים בגילו ובמצבו. תוצאות האבחון יכולים להצביע על תחומים שהאדם אינו מודע להם, על כישורים נסתרים, ועל פערים אותם צריך לעבד. לדוגמה, נועץ יכול לחשוב שאין לו כישורים במתמטיקה אבל לקבל באבחון ציונים גבוהים במתמטיקה ולהבין שהקושי היה בגלל בעיות קשב וריכוז בבית הספר. דוגמה אחרת, אדם יכול לרצות לנהל אבל לראות דרך האבחון שחסרה לו יכולת השפעה ואסרטיביות הנדרשים לתחום זה ואז להחליט לבחון אפשרויות אחרות.
מומלץ לעשות ייעוץ הכולל אבחון תעסוקתי מקצועי בכלים מתוקפים. חשוב לא להסתמך רק על הדעה הנאמרים בייעוץ וכן להסתמך על כלים אובייקטיביים. מסיבה זו כדאי לערוך ייעוץ תעסוקתי אצל פסיכולוגים תעסוקתיים המשתמשים באבחון תעסוקתי מוכח.