בחירת כיוון המקצוע או מקצוע היא עניין מורכב. איזה שיקולים כדאי לקחת בחשבון כדי לעשות את הצעד הזה. האם להתחשב במה שמקובל ומצופה מהסביבה שלי? האם להקשיב לקול הפנימי? ומהו בכלל אותו קול פנימי? לעיתים הוא ברור אך, הרבה פעמים הוא מטושטש וכל פעם יכול לשלוח לכיוון שונה. היבט נוסף מבלבל הינו הזמן. האם להתייחס למה שמתאים לי או מלהיב אותי כרגע? איך אני יכול לדעת שהדבר הזה ימשיך להלהיב אותי בעוד 5 שנים ? ובכלל איך לעשות בחירה לגבי העתיד? כאשר מה שעומד לרשותי הינו העבר. בגיל צעיר העבר עדיין דל יחסית בחוויות. יש בעיקר חוסר בחוויות של בחירה. רוב הזמן עד גילאי העשרים פלוס בילינו במסגרות שמשאירות לנו מרחב בחירה יחסית מצומצם: בין מגמות, בין תפקידים בצבא, או לאן לעשות את הטיול הגדול. המשפט שעולה לי בהקשר זה הינו המשפט של עמוס עוז בספרו האחרון, בו כתב שהחיים הם כמו לנהוג במכונית שהשמשה שלו מכוסה בוץ ויש לנו רק את המראות הצדדיות, כלומר על פי הידע מהעבר עלינו לנחש את הדרך קדימה ולנהוג בה וברור שזו משימה מורכבת. הרבה פעמים ניסיונות כושלים בעבר בבי”ס או במסגרות אחרות, פחדים וחששות מקשים עלינו את הבחירה גם כשאנחנו יודעים מה אנחנו רוצים. הפחד מכישלון מאי התאמה, מהבושה, מאי עמידה בציפיות יכול למנוע מאיתנו לצאת לדרך המיוחלת. פעמים רבות דווקא סביב החלום יש את הכי הרבה פחדים וחששות כי במקומות אלו הכי כואב לנו להיכשל.
אז מה כדאי לעשות?
כדאי להתבונן פנימה ולהתחיל במיפוי. איזה חלקים פנימיים שלנו מכתיבים את הבחירה. האם רצון ההורים, המוסכמה החברתית, האם חלומות הילדות או מה שהחברים שלי מעריכים? לשים לב לאן הפחדים חוסמים אותי ומה הם אומרים לי. האם האמירות האלה “אתה וודאי לא תצליח ב…” או “המשפחה שלנו היא לא מאלה שמצליחים בקריירה” או “אין לך סיכוי עם לימודים גבוהים אפילו בתיכון נכשלת”, “איך תשתלב בהיי טק אתה לא טיפוס טכנולוגי”. על מה הם מבוססים? לפעמים זה מניסיון כושל מגיל 10 שיכול להכתיב את כל העתיד.
אז איך חלק שלכם בוחר מקצוע?
האם הבחירה היא מתוך העצמי האותנטי, האמיתי? האם אתם בוחרים מתוך מפגש כנה עם הכישורים שלכם, הערכים והצרכים? זוהי לא משימה פשוטה, אך מחקרים מראים שבחירה מתוך מקום של אותנטיות והלימה בין הרצונות והצרכים וסביבת העבודה זה המקום שיביא סיפוק, משמעות ואפשרות להתמיד לטווח הארוך. לפעמים אפשר להגיע למקום הזה לבד באופן עצמאי ולפעמים צריך עזרה. עזרה מקצועית היא השקעה של אנרגיה, זמן, ומתן דגש לתהליך הבחירה והיא שווה את ההשקעה הזו, כי בחירה נכונה תהווה בסיס הן לשביעות הרצון והן להתפתחות הקריירה העתידית.
מספר דוגמאות מהקליניקה שלי
גילה (שם בדוי) הגיעה אליי לאחר מספר ניסיונות להשתלב בשיווק באינטרנט ללא הצלחה. בייעוץ התברר שהיא בחרה בתחום שנחשב ונשחק אך, לא שמה לב לצורך שלה בעבודה עם הידיים, ביצירה ובתנועה.
אדיר הגיע לאחר שעזב את לימודי המחשבים עם תחושת של כישלון בייעוץ התברר שתחום זה אכן מתאים לו אך, כיוון שנכשל בעבר בתיכון עקב הפרעת קשב ממנה סבל הוא לא למד איך ללמוד, וחווית הכישלון שהוטמעה בו גרמה לו להרים ידיים ולא להתמודד עם האתגרים.
לסיכום, בייעוץ התעסוקתי אנחנו מבררים איזה חלק בתוכנו בוחר מקצוע והאם הבחירה נובעת מתשוקות אותנטיות או ממסרים חברתיים ופחדים.