עלון קשב, בתאריך 16.11.22 ADHD פורסם ב
?איך להתמודד עם מבצעי נובמבר בלי ליצור מינוס בבנק
אורלי צדוק
עלון קשב ADHD
“כסף מגלגל את העולם. מגלגל את העולם. מגלגל את העולם”, שרה ליזה מינלי בקברט המפורסם, ואכן כסף הוא אחד הכוחות המרכזיים שמנהלים את חיינו. בלי כסף למעשה אין לנו אפשרות להתקיים בעולם המודרני. הוא מאפשר לנו לבנות קורת גג, לאכול, להתרחץ, להגיע ממקום למקום, ללמוד ועוד.
נפלאות הכסף
כסף הוא מהכוחות המרכזיים שמגדירים את יחסי הגומלין שלנו עם סביבתנו. יובל נח הררי, בספרו “קיצור תולדות האנושות”, מצביע על כך שכסף למעשה מבוסס על אמון ועל הסכם בין אנשים. פגיעה באמון זה יכולה למוטט את כל הכלכלה העולמית.
כסף יכול לתפוס מקום תרבותי עיקרי. בארצות הברית לדוגמה, הוא מדד מרכזי להגדרת המעמד החברתי של אנשים. מי שיש לו הרבה כסף הוא שווה יותר ומכובד יותר, ומי שסובל ממחסור בכסף סובל מבושה, כי הרי זו אמריקה, בה כל אחד יכול לטפס בסולם החברתי, לפי תפיסתה.
מעבר לערך הפיזי והחברתי, לכסף יש ערך רגשי: אנחנו משתוקקים אליו, מתביישים בו, חווים יכולת או חוסר יכולת לנהל אותו. היחס לכסף אינו רק אישי אלא עובר במשפחות באופן מודע ולא מודע. יש משפחות שלעולם לא ידברו על כסף ויש משפחות שכסף מהווה גורם מרכזי בהווייתן. מעבר לכך, לכסף יש יחס אישי שמושפע מחוויות החיים.
כשהפרעת קשב פוגשת כסף
לאנשים עם הפרעת קשב יש אתגר ממשי במפגש עם כסף. המפגש הזה מושפע ממגוון סימפטומים של הפרעת הקשב. לדוגמה, ניהול הקשב דורש תשומת לב לפרטים. יש הבדל גדול אם מציעים לי ריבית של 2.6% או 6.2%… אצל אנשים עם הפרעת קשב זה יכול להתבלבל. כמו כן ניהול כסף דורש התמדה. לא מספיק לדעת שלפני חודש הסתכלתי בחשבון והיה לי פלוס ולא מינוס, המעקב צריך להיות בצורה הרבה יותר רצופה.
השימוש בכסף דורש יכולת לפעול על פי תכנון ולא להיכנע לאימפולסיביות. כל אלה מאותגרים במיוחד כשיש גירויים סביבתיים מאסיביים. חגיגות הקניות של מבצעי נובמבר: שופינג איי אל, יום הרווקים הסיני, בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי, הינה תקופה מאתגרת במיוחד. בתקופה זו כולנו מותקפים בהצעות מפתות, אין סוף אתרים עם הנחות, מבצעים והזדמנויות רכישה. כל זה בלחץ זמן של “הנה הגיעה הזדמנות חיינו ואם לא ננצל אותה, הפסדנו”.
גירויים אלה משפיעים על כולם, אך בעיקר על אנשים עם הפרעת קשב. חודש זה יכול למצוא אותנו, מאותגרי הקשב, עם כיסים מרוקנים במיוחד.
התמודדות של בעלי הפרעת קשב עם מבצעים
היו מודעים:
מודעות היא הבסיס לכל. ההבנה שיש פה מתקפת גרויים ופיתויים ושאנחנו מתקשים לשמור מרחק, מצריכה אותנו להפעיל שיקול דעת מול המתקפה הזאת.
התרחקו והימנעו:
כמו בכל פיתוי, כשאנחנו תחת מתקפת הפרסומים יהיה לנו קשה להתמודד. אם נכין את עצמינו ונתרחק מהגירויים, יהיה לנו קל יותר. לדוגמה, נמחק או נבטל יישומים של אתרים מפתים מהמייל ומהפלאפון. דרך נוספת היא לא לשמור את מספר כרטיס האשראי באתרים, מה שייתן לנו עוד זמן לשיקול דעת לפני ביצוע רכישה.
היזהרו מעיתויים מסוכנים:
שימו לב מתי אתם רוכשים. אם זה בלילה כשאתם לא נרדמים, כשאתם רעבים, משועממים וכ’, זה הזמן להרחיק את הטלפון הנייד מידיכם.
הכינו מראש רשימת מוצרים:
נסו להיצמד לרשימה, כתבו בחלונות החיפוש את המוצר שהגדרתם ברשימה. אל תשוטטו סתם באתרים, כדי שלא תתפתו להוסיף עוד ועוד מוצרים לסל הקניות.
אל תזמינו מיד!
גם כשעושים רשימת קניות – לא להזמין מיד! להחליט שמזמינים סופית רק אחרי יום או יומיים. זה מאפשר לעשות שיקול דעת, אם באמת אנחנו רוצים להזמין את כל הדברים שברשימה. הרבה פעמים אנחנו מזמינים דברים באופן אימפולסיבי ושוכחים שכבר הזמנו חלק מהם…
שאלו את עצמכם אם לקנות או לא לקנות:
הכינו מערכת סינון כדי להחליט אם לקנות או לא לקנות.זאת מערכת פשוטה עם שני שיקולים בלבד. 1. האם אני צריך את מה שאני עומד להזמין? 2. האם אני רוצה מאוד את מה שאני מזמין? או שזה שילוב של שניהם.
סיכום:
כדי לצמצם את פיתויי ונזקי המבצעים של חודש נובמבר, אשר עלולים לעשות יד אחת עם האימפולסיביות האופיינית לבעלי הפרעת קשב, כדאי להפעיל את 6 העקרונות שיאפשרו להשתהות בין התשוקה למוצרים לבין ביצוע הרכישה. אם תעשו זאת תהיו עם יותר כסף בכיס, פחות חפצים מיותרים בבית, ותתרמו לכדור הארץ נקי יותר.