כמו שכולנו חושבים ומרגישים, בשוק העבודה כיום התחוללו שינויים מפליגים, ואלו צפויים להמשיך ולהתרחב. השינויים הטכנולוגיים מובילים שינויים דמוגרפיים וחברתיים. האנשים שמשתלבים כיום בשוק העבודה נדרשים לעבוד בתנאי אי וודאות:
- הם אינם יודעים איזו הכשרה תהיה אפקטיבית, ואם היא אפקטיבית היום לכמה זמן היא תהיה רלוונטית בשוק העבודה
- מה תהיה “תוחלת החיים” של העיסוק והארגון בו הם עובדים
- גם תוך כדי העבודה, הם נדרשים לגמישות, התמודדות עם שינויים, למידה עצמית ומתמדת שנעשית פעמים רבות בצורה עצמאית ופרואקטיבית – כלומר האדם נדרש בעצמו להבין מה הוא צריך ללמוד ומאיזה מקורות הוא צריך לשאוב את המידע, אף אחד לא יכתיב או יגיד לו מה עליו לעשות.
כל המשתנים האלה מצריכים שינויים מפליגים בתפיסה של האנשים את עצמם ואת עולם העבודה. אך לצערנו, כידוע לנו, אנשים אינם משתנים כל כך מהר. הצרכים הנפשיים והרגשיים לא השתנו בצורה טכנולוגית, והם עדיין קשורים לתהליכי הגדילה וההתפתחות של תינוקות, ילדים ובוגרים.
תינוק, משחר ילדותו, מחפש את הקביעות, היציבות והחזרתיות בכדי להרגיש ביטחון. מחקרים רבים כי כבר שעות ספורות לאחר הלידה תינוק יפנה את ראשו לכיוון ריח החלב של אמו ויגיב לקולה. מילות הרגעה של האם יהיו אפקטיביות אפילו ללא סיפוק של מזון וצרכים פיזיים. אנחנו יודעים שאי קביעות של דמות טיפולית יציבה ורגישה לצרכי התינוק תפגע באופן משמעותי בהתפתחות האדם בעתיד.
אז מה קורה כאשר מרכיבים אלו אינם מתקדמים? מה קורה לאדם צעיר שלאורך התפתחותו חווה את אותה קביעות, ביטחון, חזרתיות ושייכות, “ונזרק” לעולם העבודה בעל מאפיינים שונים לגמרי?
אנו עדים לעלייה של חוויות של חרדה מהעתיד ולפעמים אפילו דיכאון. בקליניקה, במסגרת תהליך הייעוץ התעסוקתי, אנחנו שומעים על אנשים שמגיעים עם תחושת חוסר אונים מול נתונים עמומים באשר לעתידם. הדור הצעיר מלמד אותנו שבאין תחושה של שליטה בעתיד, העתיד לא פעם “נמחק” מהתכניות – יותר ויותר צעירים מעדיפים שלא להשקיע בלימודים ארוכי טווח כיוון שלא ברור מה תהיה הרלוונטיות שלהם בעוד כמה שנים. הם משקיעים זמן בקורסים קצרים ועבודות מזדמנות ומתקשים לבצע תכנון ארוך טווח הן בממד הכלכלי, הן בממד המקצועי ופעמים רבות גם בממד תכנון המשפחה.
אז מה ניתן לעשות בכדי להתמודד עם מורכבות זו?
אין ספק שלא ניתן להתמודד בכלים ישנים עם המציאות החדשה. אך גם ללא תכנון והשקעה מסוימת לטווח ארוך, הסיכוי להגיע לתוצאות מורכבות הינו נמוך. השאלה היא איך לתכנן בתקופה שבה צפויים שינויים רבים? איך לייצר וודאות בתקופה של אי וודאות? איך לייצר עוגנים רגשיים ונפשיים של ביטחון בתקופה סוערת?
הפתרון הוא, כנרמז בשאלות, הינו לא להרים לידיים, ובכל זאת ליצור איים של קביעות והמשכיות היכולים לתת ביטחון מסוים בתוך הכאוס.
העוגן הפנימי הבסיסי, הינו חיזוק האני. כנאמר, העולם אמנם משתנה אך האדם פחות. הכישורים, ההעדפות והערכים נשארים קבועים למדי לאורך החיים. הבהירות הפנימית של הזהות התעסוקתית, הכוללת את הכישורים, הנטיות והערכים, יכולה להוות מעין מורה דרך במסע האישי בעולם העבודה. הבהירות מה חשוב לי ולאן אני רוצה להגיע, לאו דווקא במונחים קונקרטיים, היא חשובה. לדוגמה, אדם יכול להגיד לעצמו “חשובה לי עבודה משמעותית בה אני מרגיש שאני משפיע על מעגלים מעבר לעצמי, חשוב לי להיות בתנועה בעבודה או בחברת בעלי חיים בטבע”. אלה יכולים להנחות את דרכו גם אם לא ברור לו עדיין איזה מקצוע בדיוק ייבחר. וגם אם בחר מקצוע המכיל את מרכיבים אלו, לדוגמה הנדסת סביבה, הוא יודע כי הסיכוי שבחירה זו תישמר לאורך כל שנות עבודתו הינו נמו. ועדיין, העדפה זו יכולה לסייע לו למצוא גם את המקצוע וסביבת העבודה הבאים המכילים את מה שחשוב לו.
בהירות זו היא לא תמיד קלה להבנה ולהשגה. לעתים נדרש שיקוף ופידבק חיצוני בכדי לחדד אותה. יסודותיה של בהירות זו נבנים מגיל צעיר, אך היא הולכת ומתפתחת, מתחדדת ונעשית מדויקת יותר עם התפתחות החיים. לכן יש מקום לעצור, לבחון מחדש את הצרכים הקבועים והמשתנים שלי, ואת האופן שבו אני רוצה לבטא אותם.
לדוגמה, אישה שהייתה מעוניינת במעורבות חברתית, מצאה זאת בעבודה עם נוער בסיכון, הכוללת טיפול באירועים לא שגרתיים בשעות בלתי שגרתיות, יכולה למצוא את עצמה מתקשה להמשיך באותה פעילות בעת שהיא מעוניינת להקים משפחה. אך עדיין, היא יכולה להשתמש בידע שרכשה כמדריכת שטח להדרכה של צוותים שעובדים עם נוער בסיכון. כך תוכל הן להשתמש בידע שרכשה, הן להיות מעורבת חברתית והן להתאים את שעות ואופן הפעילות לאורח חייה הנוכחי.
מציאת מקום העבודה המתאים לזהות התעסוקתית הינו קריטי. ההבדל בין הצלחה לכישלון דומה ללטמון את זרע הזהות בקרקע פורייה עם תנאי סביבה מתאימים לבין זריעה בתנאי יובש וחוסר הזנה. מומלץ להקדיש זמן ומשאבים מתאימים בכדי לבדוק באופן תמידי את הזהות המפתחת וסביבת העבודה ולתכנן שינויים בהתאם.
לא תמיד קל לעשות זאת לבד, במידה ואתם זקוקים לעזרה אתם מוזמנים לפנות ולהתייעץ אתנו!
צרו קשר