בימים אלה, בהתקרבנו לחג הפסח, הנושא של מעבר ושינוי עומד באוויר. הן בעונת האביב שמציפה אותנו בצבעים, ריחות ושינויי מזג אוויר והן בעיסוק בדתי והתרבותי בנושא של מעבר מעבדות לחרות. חוויה של חרות קשורה בעינינו ראשית לאפשרויות הבחירה, שליטה בהתנהגויות מפריעות לבחירה ואפשרות למימוש עצמי תוך בניית אותנטיות וקשר מיטבי עם העולם הפנימי- הרצונות והשאיפות ועם העולם החיצוני. גם בהתמודדות עם הפרעת קשב, עולה השאלה איך אפשר לנהל אותה כך שלא תפריע, ואולי אפילו להכיר ביתרונות שהיא מביאה עימה.
בהתמודדות עם הפרעת קשב הכי חשוב קודם כל להכיר גם את הטוב
אנחנו רגילים לשמוע על הפרעת הקשב בזירות שונות – בלימודים, בבית, ביחסים עם אנשים, בעבודה. בדרך כלל כמובן בהקשרים שליליים. לדוגמה, של איחורים, שכחה, חוסר הבנה של סיטואציות חברתיות, איבוד דברים ועוד.
בייעוץ התעסוקתי שאנחנו עושים אנו שומעים פעמים רבות את ההפנמה של עמדת הסביבה כלפי הפרעת הקשב. ההגדרה המילונית של הפנמה היא “הובן והוטמע בתודעה”. הפנמה בהקשר זה פירושה הפיכת עמדות ותפיסות שהאדם שומע מאנשים וסביבתו, לפנימיות כאילו הן של האדם עצמו. הבעיה מתרחשת כאשר אנשים מקבלים עמדות ותפיסות של הסביבה כאילו הן עובדות ונתונים. וכתוצאה מכך אינם מסוגלים לראותן מזוויות שונות, באופן שמקבע התנהגות שמונעת התפתחות והתקדמות בקריירה או בכל תחום אחר.
זה בא לידי ביטוי באמרות והרגשות כגון “למה אני כזה דפוק?”, “אין לי סיכוי ללמוד למרות שאני יודע שאני חכם”, “המנהל שלי בא אליי כל פעם בטענות והאמת שהוא צודק”.
חוויות והתנהגויות אלה, הגם שפעמים רבות הן נכונות, ממקדות אותנו בחלק מסוים של התמונה. הן כמו מראה מעוותת שמדגישה את הפגמים. הם קיימים כמובן, אך אנו זקוקים גם למראה מכילה יותר, רחבה יותר, שמתייחסת גם לכוחות וליתרונות. משום מה, ההתייחסות ליתרונות ולכוחות הכרוכים בהפרעת הקשב כמעט ואינה קיימת. בעצם, הסתכלות זו שמזמינה אותנו להסתכל הן על החסרונות והן על היתרונות, מבקשת מאתנו להתייחס לא ל”הפרעת קשב” אלא ל”סגנון קשבי” שיש בו יתרונות וחסרונות כאחד.
להתמודד עם הקושי ולייצר חווית חירות, בחירה, שליטה ומימוש עצמי.
ברור, שאנשים עם סגנון קשבי שונה מהרגיל, על פי הגדרה, אינם “רגילים”: החשיבה שלהם שונה, הדרישות שלהם שונות והתחושות הרגשיות שלהם אחרות. אך האם יכול להיות שבשונות כזאת יש גם יתרונות? האם, אנשים המקיפים את בעלי הפרעת הקשב – העמיתים והמשפחה, יכולים לראות את היתרונות הבאים עם סגנון קשבי זה וליהנות מהם? ובעיקר האם את או אתה כבעל/ת הפרעת קשב יכולים להבחין ביתרונות אלו, להכיר אותם, להבין אותם ולהשתמש בהם ובכך להעצים את הביטחון, המסוגלות האישית, התפקוד והפרודוקטיביות?
בייעוץ התעסוקתי שמנו לב ליתרונות שמאפיינים אנשים עם הפרעת קשב, דבר שנמצא גם במחקרים מדעיים. כמובן, שתכונות האלו אינן מאפיינות את כולם, אך סביר להניח שתוכלו למצוא את עצמכם לפחות בחלק מהם.
בחן את עצמך, איזו מהכוחות האלו מדברים אליך?
• מוצא דרכים עקיפות להתגבר על מכשולים
• רואה את התמונה הגדולה
• יוצר סדר מכאוס
• מרגיש בנוח לדבר מול קבוצה
• יצירתי
• טוב במצבי משבר
• בעל חוש הומור מצוין
• בעל דמיון מפותח
• אינטואיטיבי
• חושב בגדול, חולם בגדול
איך אתם יכולים להביא אותם לידי ביטוי בזירות השונות בהן אתם פועלים?
האם אתן נזכרות בהזדמנויות בהן השתמשתן בכוחות אלו וחוויתן הנאה והצלחה?
שאלו את עצמכם איך אתם יכולים לממש את כוחות אלו ….
חג שמח 🙂
אנחנו במכון אורלי צדוק מתמחים בייעוץ תעסוקתי המותאם אישית לאנשים עם הפרעת קשב. אנחנו מכירים את הקשיים ויודעים לראות מעבר להם ולזהות גם את החוזקות. וכמובן להתאים לכל השיקולים האלו סביבת עבודה מתאימה.
צרו קשר