רינה באה ממשפחה של רופאים, היא בחרה בתחום המשפחתי אך מתקשה למצוא בו סיפוק ושוקלת להתמחות בתחום ניהולי או חברתי. היא מתלבטת כבר שנתיים.
תום למד כלכלה, השתלב כמדריך טיולים, פתח מסעדה, ועתה שוקל לפתוח עסק ייחודי לטיולי אוכל, המשלב את השכלתו ואת העדפותיו, אך המצב הכלכלי והפחד מאי הביטחון עוצר אותו.
אורנה סיימה לימודיה בטכניון, התמחתה במחשבים בבנק גדול והתקדמה לתפקיד ניהולי בכיר. בהמשך למדה את תחום האימון האישי. היא חשה שתחום זה משלב בהצלחה את העדפותיה ונטיותיה המקצועיות, וכן מצליחה לשלב בהצלחה בין דרישות הקריירה לדרישות הבית והמשפחה. עם זאת, היא מתקשה לוותר על הסטאטוס הגבוה בו היא נמצאת עכשיו ומרגישה “תקועה”.
ומה אצלך?
יש כאלה שהתמזל מזלם, ומשחר ילדותם ברור להם מה היעוד שלהם בחיים ומה הם רוצים להיות כשיהיו גדולים. אחרים עברו כמעט חיים שלמים ועדיין לא הצליחו לענות על השאלה הזאת. לרבים מאיתנו התהליך של בחירת המקצוע כרוך בלבטים וחיבוטים רבים. כל בירור שאדם עושה עם עצמו הינו משמעותי, ומהווה צעד נוסף בדרך לגיבוש הזהות התעסוקתית של אדם בחייו הבוגרים.
עולם המקצועות הינו כיום מגוון יותר מבעבר. ההתפתחות הטכנולוגית גרמה למקצועות מסוימים להיכחד מעולם המקצועות (כגון: חלבנים, מחלקי קרח, קלדנות, כובסות), ואילו מקצועות חדשים צצים מעל פני השטח (כגון: ביו וננו טכנולוגיה, אימון אישי, פיתוח עסקי, שיווק באינטרנט ועוד).
בתקופה זו בניגוד לדורות קודמים, קל יותר לשנות כיוון מקצועי פעם אחת או מספר פעמים במהלך החיים. יש אנשים שבוחרים בשלב מסוים לעשות שינוי כיוון דרסטי מבחינה מקצועית, ואחרים עוברים לשלב הבא בהתפתחותם המקצועית ובונים נדבך על גבי נדבך. יש טיפוסים של עומק ששואפים להיות הכי טובים בתחומם, ויש טיפוסים רבגוניים המעדיפים להחליף מקצוע כל כמה שנים.
קריירה תופסת מקום מרכזי בחיים המודרניים, לעתים היא מחליפה משפחה מורחבת ולפעמים משפחה גרעינית. לכן חשוב לעשות בחירה מושכלת ומחושבת ולבחור באפשרות שתענה על כמה שיותר צרכים ונטיות תעסוקתיות.
מה השיקולים המניעים אותנו בבואנו לבחור תחום לימודים או מקצוע?
ראשית,עלינו להבין מה חשוב לנו ומה מניע אותנו, וכן לדרג ולהחליט מהם השיקולים החשובים במיוחד עבורנו, כאלה שלא היינו רוצים לוותר עליהם בבואנו לבחור מקצוע/ לימודים.
חשוב שנבדוק ונבין את שיקולינו: האם השיקולים שלנו מבוססים יותר על מה שמעניין אותנו, או על האפשרות למימוש עצמי או על תחומים הנתפסים כנותנים ביטחון תעסוקתי או כלכלי, כאלה שההשתלבות במקצועות מסוימים נתפסת כיותר קלה או ברורה. ישנם מקרים בהם נבין כי השיקולים שלנו בעצם אינם מסתמכים על נטיות אישיות אלא על עצותיהם של האחרים המשמעותיים בחיינו: בן הזוג, ההורים, החברים הקרובים וכו’, ובעצם הבחירה המקצועית נועדה לרצות את הסביבה במידה כזו או אחרת.
ניתן לחלק את השיקולים לבחירת לימודים לשתי קבוצות, על פי המניעים שלנו: חיצוניים ופנימיים. דוגמאות לשיקולים חיצוניים:מין, גיל, סטאטוס חברתי, שכר, רקע סוציו-אקונומי, מצב חברתי- לאומי וכו’.
לעומת זאת קיימים שיקולים פנימיים. השיקולים העיקריים עליהם נסתמך בבואנו לבחור כיוון תעסוקתי הם:
א. כישורים: עולם המקצועות מתחלק לשלושה תחומים עיקריים- התחום הכמותי, התחום המילולי והתחום הצורני. עלינו לגלות מהן המיומנויות הדומיננטיות במיוחד אצלנו, יחסית לעצמי ויחסית לאחרים. מקצועות שונים דורשים כישורי חשיבה וביצוע שונים. כך למשל מקצוע המשפטים דורש כושר לשוני טוב מאוד, יכולת הבעה בכתב ובעל פה. הנדסת אלקטרוניקה דורשת כושר מספרי ותפיסה מרחבית טובה. חשוב שיהיה לנו מידע אמין ומדויק ככל הניתן על הכישורים והכישרונות שלנו .
ב. העדפות מקצועיות: למקצועות שונים עולמות תוכן שונים. בבואך להחליט חשוב להעריך ולהגדיר מהן העדפותיך ונטיותיך לסוג מסוים של סביבת עבודה או לתמריצים ולסיפוקים שעבודה מסוימת מאפשרת. האם יש לך עניין באומנות? מדע? עסקים? טכנולוגיה ? לכל מקצוע מאפיינים שונים. חשוב להגדיר מהם המאפיינים המועדפים עלי. כך למשל ישנם מקצועות הדורשים דייקנות רבה, אחרים דורשים מהירות והספק. ישנם מקצועות בהם יש עבודה וקשר אינטנסיבי עם אנשים לעומת אחרים שבהם הקשר עם אנשים מצומצם יותר.
ג. ערכים: מהם הערכים החשובים לנו? מה מניע אותנו, מכוון את חיינו ובשבילו אנו מוכנים לוותר על דברים אחרים? יש לחשוב מהם הערכים הדומיננטיים שלנו, אשר היינו רוצים שיבואו לידי ביטוי בעבודתנו?
ד. אישיות: הכוונה להיכרות עם דפוסים אישיים והתנהגותיים מהותיים, עם הנטיות לתגובות חוזרות ודומיננטיות. מקצועות שונים דורשים מבנה ומאפייני אישיות שונים. כך למשל ישנם מקצועות הדורשים קור רוח תחת מצבי לחץ (רפואה למשל), מקצועות הדורשים יוזמה ודינאמיות (עסקים), כושר מנהיגות (ניהול), “עור פיל” (מכירות) ועוד. חשוב שמקבל ההחלטה יגדיר לעצמו אילו תכונות בולטות בו לטוב ולרע וישקול עד כמה מבנה תכונותיו מתאים לכל אחד מהמקצועות הנשקלים.
ה. רקע: ההורים, האחים, המקצועות במשפחה, המצב המשפחתי, אירועים שעיצבו את חיינו, עולם הערכים שגיבש אותנו, המצב הסוציו-אקונומי, היחס לכסף, לעבודה, למימוש אישי – כל אלה משפיעים על החלטתנו, לרוב באופן בלתי מודע. בייעוץ נבדוק מהם המקצועות שחוזרים על עצמם במשפחה הגרעינית והמורחבת? על אילו הפנמות חברתיות גדלנו?
לסיכום, המידע הנאסף מתגבש לכדי הבנת הזהות המקצועית והתעסוקתית, אשר מהווה בסיס לבחירות התעסוקתיות המתאימות ביותר עבור כל אדם.
עם זאת, חשוב לזכור כי ההחלטה אינה בהכרח החלטה גורלית לכל החיים. ייתכן שמה שנראה מתאים מאד כעת, ייראה בעוד מספר שנים כפחות רלוונטי. העתיד צופן בחובו הפתעות והתפתחויות בלתי צפויות, העשויות להוביל את האדם לכיוונים שלא צפויים מראש.
כדי להגיע לבחירה המתאימה לך כיום, עליך לקחת את האחריות לידייך ולקבל החלטה מתוך קשב פנימי לנטיות ליבך, מתוך יישוב הדעת ולאחר בדיקה מעמיקה של האפשרויות השונות. לאחר בחינת כל השיקולים, במידה והתמונה עדיין אינה ברורה, כדאי להתייעץ עם אנשים בסביבתכם הקרובה או עם אנשים העוסקים במקצועות המעניינים אתכם. כמו כן ניתן לפנות לאנשי מקצוע המומחים בתחום. בעשותכם כן חשוב לבדוק ולוודא האם ליועץ יש רקע מקצועי וניסיון רלוונטי לסוג הקשיים וההתלבטות המאפיינים אתכם.
אם עדיין אתם הולכים לאיבוד בין שלל האפשרויות וחשוב לכם למצות את האפשרות הטובה ביותר מבחינתכם, אנו ממליצות לכן לפנות לייעוץ מקצועי בנושא.