דינאמיות זה שם המשחק
עולם העבודה עובר שינויים מסיביים בשנים האחרונות. עד כדי כך, שכמעט אין קשר בין חוקי המשחק מלפני 20 ו- 50 שנה לבין מה שקורה כיום.
תחשבו על הסבים שלכם ואפילו על ההורים שלכם, הארגונים בהם עבדו, שעות העבודה שנדרשו מהם, האתגרים, השינויים. האם בכלל יש קשר בין מה שדרשו מהם לבין מה שנדרש מכם כיום?
חוץ מהמילה עבודה שלא השתנתה, אין הרבה משותף.
השינויים הם רבים. גם בדרישות הארגונים, סוגי העבודות החדשות והתפקידים, וגם בצרכים שלכם כנציגי דור ה- X וה- Y.
לפי מחקרים, חשוב לכם מימוש עצמי לא פחות מפרנסה, אתם לא מוותרים על זמן פנוי, חברים ומנוחה.
האתגר
אתם עומדים מול אינספור אפשרויות – האם לעבוד מהבית? בתוך ארגון גדול? ארגון קטן? האם להקים עסק משלי? האם באמת אפשר להתפרנס ממה שמעניין אותי? ועוד ועוד…
אלו שאלות מורכבות ואין עליהם תשובה אחת, אך דבר אחד ברור. ישנו סט של מיומנויות, התנהגויות וגישות שיתרום להשתלבות שלכם בעולם העבודה, ללא קשר למה שתבחרו. לסט זה קוראים employability, או בעברית מסוגלות תעסוקתית.
ההגדרה של מסוגלות תעסוקתית היא כל המיומנויות, הידע והיכולות המרחיבים את יכולת העובד להשתלב ולהתמיד בעבודה, ולהתמודד עם שינויים ומעברים בעבודה בקלות בתקופות שונות בחייו.
נשאלת השאלה איך מפתחים את היכולת הזאת? וכאן יש לי בשבילכם מספר המלצות.
אז מה כדאי מאוד שתעשו כדי להבטיח את השתלבותכם בעולם הקריירה של מחר?
1. תתנסו במגוון סביבות עבודה ותפקידים
יש דברים משותפים בעולם העבודה – היכולת לעבוד בצוות, להיענות לדרישות משתנות, לגרום לעצמי להיות ראש גדול ולתרום מעבר למקום העבודה שלי, להתמודד עם קשיים. כל אלה יכולים להילמד כמעט בכל עבודה.
2. תרכשו מיומנויות
ישנן מיומנויות שישמשו אתכם כנראה בכל עבודה – מיומנויות מחשב, שליטה בשפה, ניהול זמן ומשימות וכו’. אתם יכולים לרכוש אותן תוך כדי עבודה או בקורסים ייעודיים. גם בראיונות עבודה לא ישאלו אתכם על זה באופן ישיר, אך הצגתן תיתן לכם נקודות זכות. שלא לדבר על כך שבפועל מיומנויות אלו יעזרו לכם לעשות כל תפקיד טוב יותר.
3. תלמדו למידה רחבה
כדאי ללמוד גם דברים ש”לא קשורים לכלום”. אי אפשר לדעת מתי תצטרכו את זה. הסיפור המפורסם הוא על סטיב ג’ובס שלמד קליגרפיה יפנית שאף אחד, כולל הוא עצמו, לא הבין למה הוא עושה את זה חוץ מאשר שזה נראה לו נחמד. ובפועל זה היה היסוד לכל השפה הגרפית ש”אפל” הביאה לעולם. אז נכון, הרבה פעמים אנחנו יודעים רק בדיעבד האם מה שעשינו היה טוב או לא, תרם לנו או לא, עד כמה זה היה חשוב בשבילנו. בגלל זה חשוב ללכת עם האינטואיציה שלכם ולמצוא את מה שמעניין אתכם ועושה לכם טוב. במקומות האלו, לרוב גם תהיו טובים ותדעו איך “לשלוף” את זה ברגע הנכון כך שזה יעזור לכם לקדם את הקריירה שלכם.
4. תהיו עם אנשים, תטיילו, תצחקו אתם, תארגנו אתם מסיבות, לא חשוב מה.
כל אינטראקציה מאמנת אתכם בהקשבה, ויתור, עמידה על שלך, העלאת רעיונות, שמירת רוח צוות. אלה ישרתו אתכם בכל ארגון בו תהיו, בעיקר בעולם העבודה כיום, בו העבודה מתבססת על שיתוף פעולה בצוות ופחות על פקודות שבאות מלמעלה.
5. תכירו תרבויות שונות ומגוונות
העולם הוא גלובלי וגם מקומי בצד השפה והתרבות המשותפת תכירו תרבויות שונות ומגוונות, גם רחוקות בעולם וגם מגזרים שרחוקים מעולמכם בארץ. נסו להיחשף לקודים התנהגותיים שונים. סביר מאוד להניח שבעבודתכם העתידית תתקלו בסוגים שונים של אוכלוסיות, הן כמנהלים, הן כעמיתים והן כלקוחות. והבנה טובה של אנשים אלו, תתן לכם יתרון יחסי בהתמודדות אתם.
עדיין מבולבלים? מתלבטים מה ואיפה ללמוד? איך להתנסות בעבודות שונות? איך תצליחו לנתב את דרכיכם בין כל השינויים?