במשך שנים ארוכות עבודה הייתה הבסיס לפרנסה, אנשים צעירים למדו את העבודה מסביבתם הקרובה- מההורים מהמשפחה וכדומה. לאחר מכן, השכלה נעשתה דבר חשוב יותר ויותר בעולם העבודה והיה צריך בסיס רחב יותר כדי להצליח. אכן במשך שנים אנשים צעירים ביקשו לעצמם לימודים גבוהים. בגלל הצורך בהשכלה התפתחו מכללות שאפשרו לקהלים רחבים יותר להיכנס לתחום האקדמי. אך, בשנים האחרונות קורת תופעה הפוכה, אנשים צעירים פחות בטוחים שזו הדרך הנכונה להתקדם בעולם ולהצליח בקריירה.
סיבות לירידה בביקוש להשכלה גבוהה
ראשית, הקצב השתנה. הצעירים של ימינו מעוניינים במענה מהיר יותר, הם רגילים שמה שנדרש להם נמצא בלחיצת כפתור, ומיד מגיעים לתוצאות. השקעה בלימודים במשך 3-4 שנים נראה כדבר לא מציאותי מבחינתם ולא רלוונטי לחייהם.
שנית, הערך של השכלה גבוהה כבר לא ברור כמו פעם. יש פער ניכר בין ידע שנבנה במשך שנים, מרצים וותיקים, לבין ההשתנות המהירה של עולם העבודה. צעירים שואלים את עצמם האם ההשקעה בזמן ובכסף תהיה רלוונטית ותתרום להם בשוק העבודה, או שהרבה יותר יעיל לקחת קורסים קצרים באינטרנט או ללמוד תוך כדי עבודה בשטח. מכאן אנו מגיעים לסיבה השלישית- יש אופציות אחרות היום. השכלה מופרטת יש קורסים בחינם או כמעט חינם בכל קצוות העולם. יש אפשרות ללמוד מיומנויות בדברים מגוונים אף מהבית.
מה נכון לעשות, האם נכון לוותר הלימודים?
התשובה היא כמו בהרבה דברים אחרים ß לשלב.
חשוב לרכוש ידע שמאפשר התמקצעות. אך מעבר לכך, יש לשים דגש על יצירה של ידע רוחבי ורכישת מיומנויות שפעם נקראו “רכות” והיום נקראות חיוניות. לימודים אקדמאיים אינם רק רכישת מקצוע, הם נותנים הזדמנות לפגוש אנשים, ליצור נטוונקיג מקצועי לחשוב באופן ביקורתי ולרכוש הרגלי למידה. כל אלה חשובים לא פחות, ואולי אפילו יותר מידע מקצועי. יחד עם זאת כדאי לא להסתפק בלימודים הפורמליים, יש מקום לרכישה של ידע נוסף בהרצאות, במגוון מסגרות כולל מסגרות התנדבויות והתנסויות במספר רב של עיסוקים כולל עיסוקים לא מקצועיים כלל שאפשר.
אז איך בכל זאת לבחור נכון?
כדאי לבדוק את מוסד הלימודים. יש יתרון למוסד לימוד שמאפשר שילוב של לימודים ועבודה או משלב פרטיקום תוך כדי הלימודים. השילוב של לימודים עיוניים עם ידע שדה ומעשי, הוא שילוב מנצח. נסו לשלב בין מטרות לטווח הארוך לבין הזדמנויות הנקראות על דרכם. אם אתם רואים שבחרתם מסלול לא מתאים, כדאי לשנות. אין טעם להישאר במקום מסוים רק כדי “לסיים” ובעיקר תעצרו מדי פעם. בדקו את עצמכם, תראו מה אתם עושים, האם זה מתאים? האם זה עונה על הדרישות? אם אתם רואים שהבחירות אינן טובות מספיק ואינן מאפשרות את ההתפתחות הנדרשת, לא להתבייש להתייעץ. אדם עצמאי הוא לאו דווקא כזה שעושה את הכל בעצמו אלא אדם שיודע להגדיר את צרכיו, את שאלותיו ולפנות לעזרה המקצועית והנכונה בשעת הצורך.
בהצלחה!
שלכם, אורלי צדוק ייעוץ תעסוקתי