הרבה משתנה בעולמנו ונראה גם שבקצב מהיר מכדי שנוכל לתפוס, בין אם זה משבר האקלים התוקף את העולם, חוסר יציבות פוליטית והתפתחות הטכנולוגיה הלא נפסקת.
בקיצור, עולם המחר הוא עולם אינו ידוע, מעורפל ולא ברור.
כלל הגורמים האלה מקשים עלינו, בייחוד על הצעירים המנסים להתחיל את חייהם, לבחור במה להתמקד ובמה לעסוק.
ישנן הרבה גישות מגוונות ושונות שנוכל לנקוט בהן כאשר אנחנו ניגשים לבחור את המקצוע שלנו. אך כפי שאני רואה את זה ישנן שתיים מרכזיות:
גישת דור ה -X וגישת דור ה-Y.
גישת ה-X
היא הגישה הקלאסית. הגישה הבטוחה אשר רואה במקום התעסוקה שלנו עמוד תווך לחיים בטוחים ויציבים שהרבה פעמים מאפשרים פיתוח מקצועיות, התמחות ותכנון מראש של מסלול התקדמות הקריירה.
לדוגמה, לעבוד כשכיר במשרד גדול אשר יש בו אפשרויות לקידום, פנסיה, בונוסים בחגים, רכב חברה ואף פעילויות משפחתיות אשר עוזרות לנו לפתח תחושת שייכות.
עבודה מסוג זה היא התגלמות של הביטוי “העבודה היא חיינו”. גישה זו נוגעת בכל פרמטר בחיינו כולל החיים האיישים ומהווה את “אבן היסוד” המרכזית להרגשת ביטחון בחיינו.
גישת ה-Y
היא הגישה של הדור הצעיר. גישה זו רואה בתעסוקה אפשרות להיות “מולטי טאלנט” (התעסקות במגוון תחומים) ולאפשר חופש אישי גדול, לעיתים תתבטא גישה זו גם ברצון ושאיפה בהשקעה מזערית לעומת קבלת רווח גדול ככל הניתן.
לדוגמה, עוסק עצמאי אשר עובד מהבית ועוסק במכירות באתרים גדולים כגון “amazon”, עובד בשעות גמישות מאוד, אדון לעצמו ואינו צריך להיות בעל השכלה פורמלית על מנת להיות מועסק.
שתי הגישות האלה שונות זו מזו. היתרונות של האחת היא החסרונות של השנייה ולהפך, כפי שמוצג בטבלה הבאה:
גישה | X | Y |
יתרונות |
|
|
חסרונות |
|
|
ניתן לראות כי בעוד גישת ה-X מאפשרת לנו יציבות ותכנון קדימה מחד, אך עולה בחופש אישי ולעיתים באפשרות להגשמה עצמאית מאידך, הרבה פעמים אנשים ימצאו את עצמם בעבודה שהם לא אוהבים, רק למען היציבות הכלכלית והאישית שמסגרת מסוג זה מספקת לנו.
כאשר אנחנו מסתכלים על דור- Y אנחנו יכולים לראות שבניגוד לדור ה-X יש יותר סיכויים למימוש עצמאי, הרגשת חופש וסיפוק מהעבודה. אך שוב (בניגוד לדור ה-X) בגישה זו אנשים לעיתים קרובות יקריבו את היציבות הכלכלית שלהם.
בגישה זו, הרבה פעמים אנשים גורמים לעצמם להיות “קבלני משנה” בהמון תחומים שונים, מאבדים את היכולת והכוח בלהיות מומחה או בעל ידע ייחודי בתחום מסוים שנרכש בעזרת לימודים והכשרות שנרכשות לאורך זמן, התמדה וניסיון- כל אלה מהווים יתרון חשוב לבעל מקצוע על פני מתחריו.
אז באיזה גישה אני ממליצה לבחור?
את האמת – לא אף אחת משתיהן.
על מנת להצליח בעולם של מחר, צריכים להבין שהחוקים משתנים ויש כל הזמן צורך בהתחדשות.
כל הזמן יש לבחון את הדברים מההתחלה ולהבין האם אנחנו פועלים בצורה הכי רלוונטית לאור המצב הנוכחי.
לכן, הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לשלב בין שתי הגישות הללו.
מצד אחד אנחנו לא יכולים להתכחש לזה שהעולם נהיה מהיר יותר ויותר. מקצועות נעלמים מהעולם, הצרכים משתנים והדרישות המקצועיות בהתאם – ככה ש”לקבור את הראש בחול” ולרצות לעסוק במשהו אחד כל החיים או רק בפרמטר אחד במקצוע שבחרנו – היא אינה אופציה חכמה.
יש לפתוח את הראש ולראות איזה מקצועות יכולים להשתלב וליצור לעצמנו ידע חדיש, רלוונטי וייחודי שנוכל להשתמש בו.
דוגמה לכך ניתן לראות בחוגים של אוניברסיטות שלא היו בעבר. המאפשר שילוב תואר דו חוגי בין קוגניציה (חקר המוח) ומדעי המחשב.
מצד שני, עלינו לזכור שאין קיצורי דרך. רווח אמיתי, מעמד ראוי ומקצועיות יושגו רק ע”י התמדה ועבודה קשה.
בנוסף, יש לרכוש בסיס חזק ע”מ להיות איש מקצוע מוערך בתחומים מסוימים שקשה לרכוש כלים בהם לבד והם מאוד רלוונטיים לעולם של מחר. כמו למשל לימודי מדעי המחשב, הנדסת חשמל וכו’.
יתר על כן, חשוב להפוך את העובדה שהעולם דינמי ליתרון ולא לחיסרון
למשל, להתקבל לעבוד בשיווק אינטרנטי של חברת אינטרנט גדולה ובעלת שם המהווה “מותג” ארצי/ עולמי, להתמיד בחברה זו כמה שנים טובות ולהתקדם בסולם התפקידים.
לאחר מכן יהיה הרבה יותר קל לפתוח חברה עצמאית משלכם שכן שילוב הניסיון שצברתם בחברה הגדולה, יקנה לכם יידע נרחב על התחום, מה שלא בהכרח יהיה לאדם אשר סיים כעת תואר ראשון בשיווק.
בנוסף, הרזומה שלכם יאפשר לכם לסחוף יותר אנשים אשר יהיו מעוניינים לבוא ולעבוד איתכם/ תחתיכם וללמוד מכם, והאמצעים שיעמדו לרכושתכם כבתחילת הדרך יהיו גדולים יותר מהאמצעים שיעמדו לרשותכם כאשר תתחילו בתור עובדים עצמאיים.
בנוסף כדאי לחשוב על שילוב עבודות אטרקטביות במהלך רכישת השכלה פורמלית (כמו פתיחת חנות מכירות אינטרנטית בזמן הלימודים). את הנסיון והלמידה שתקבלו שם, אף אוניבריסטה לא תוכל לספק לכם.
עלינו לדעת לשלב בין הגישות ולהפיק תועלת מיתרונותיה של כל גישה באשר היא וליצור את גישת ה-YX.
הנחת היסוד הנכונה ביותר כאשר אנחנו מתמודדים עם העולם של מחר היא הנחת היסוד שדרווין, אבי תורת האבולוציה קבע והיא:
“הסתגלתן שורד”.
עדין מתקשים להחליט מה נכון בשבילכם? בשביל זה אני פה, מחכה לכם ליעוץ תעסוקתי מעמיק שיעזור לכם לקבל את ההחלטות הנכונות.