המעבר מהלימודים לשוק העבודה הינו מאתגר. זו פעם ראשונה שמדובר במשימה “לגדולים”, אין התוויה ברורה ואין דרך אחת ללכת בה.
למשימה זו מספר אפיונים:
- פרואקטיביות – בניגוד ללימודים, בהם אתם יודעים שעליכם להתייצב במקום ושעה קבועה, לתהליך חיפוש העבודה אין לוח זמנים מדויק. אתם יכולים למצוא את עצמכם שולחים קורות חיים ל2-3 מקומות ולאחר מכן להעביר את כל היום בבהייה בסדרות טלוויזיה. כידוע, לחפש עבודה זו עבודה ואתם נדרשים ליזמות והנעה עצמית. יחד עם הנטייה לדחיינות, זו משימה מורכבת לרוב האנשים עם הפרעת קשב.
- עקביות – כשפונים לאנשים או לארגונים במטרה למצוא עבודה, בדרך כלל מדובר ביותר מפניה אחת. יש לדעת למי פנינו, מתי אנחנו צריכים לחזור אליו, באיזה עניין בדיוק ומה לבקש על מנת לקדם את התהליך. ההתמדה והעקביות הינה אתגר לאנשים עם הפרעות קשב – הם נוטים לשכוח, לאבד, לא לזכור את מספר הטלפון או את התפקיד אליו רצו להתקבל. “למה לעזאזל כתוב לי ביומן להתקשר היום לעודד?? מי זה ובאיזה הקשר?..”
- מיקוד – הצעות העבודה הינן רבות ולאנשים עם הפרעות קשב קשה להתמקד בסוג מסוים של עבודות. תחומים רבים נראים להם מעניין ומושכים והם יכולים לפעול כל פעם משיקול אחר: עניין, קירבה לבית או ארגון מושך. לפעמים דברים כאלה יכולים להסית אותם מהדבר המרכזי – עבודה שהולמת את הכישורים ומאפשרת קידום קריירה לטווח הארוך.
- ויסות רגש – תקופת חיפוש העבודה אינה תקופה קלה. זו תקופה שיש בה הרבה דחיות ולפעמים כלל לא חוזרים אלינו לאחר הפנייה. האכזבות האלה יכולות לפגוע בערך העצמי, לגרום לייאוש ולחשוב שבחיים לא נמצא עבודה. לאנשים עם הפרעת קשב יש נטייה רבה יותר לקחת דברים באופן אישי, להיעלב ולהיפגע. נטייה זו יכולה להשפיע על חוסר אונים, הרמת ידיים והתפשרות היכן שלא צריך להתפשר.
אז מה אפשר לעשות?
- מודעות – עצם ההבנה שאתם עומדים לקראת תקופה קשה ומאתגרת הינה חשובה. בתקופה זו, יש צורך בתכנון, הן לגבי החיפוש וההתקדמות והן לגבי ההתנהלות היומיומית.
- עריכת לו”ז יומי ושבועי – אומנם חיפוש עבודה זו עבודה בפני עצמה, אבל לעיתים נדירות היא לוקחת את כל היום. אם תשקיעו ימים שלמים בחיפוש עבודה זה יהיה מייאש. מאידך, אי אפשר להסתפק בשליחת 2-3 קורות חיים ובזה להרגיש שסיימתם. מומלץ לארגן את היום, להחליט באיזה שעות אתם משקיעים בחיפוש עבודה (שליחת קורות חיים, פניה לארגונים, היעזרות בצוות מכללה וכו’). בנוסף, מלאו את הימים בפעילויות המקדמות אתכם, אלה נקראות פעילויות של self support system: לעשות ספורט, להיפגש עם חברים ולטפל בדברים שהזנחת. העיקר שבסוף היום לא תרגישו שהיום בוזבז לשווא.
- ההפך מלשכוח זה לרשום – בעיקר אם יש לכם הפרעת קשב וזיכרון העבודה שלכם אינו מהחזקים. תכתבו לעצמכם לאן שלחתם קורות חיים, מי היו אנשי הקשר, מי האנשים שיכולים לעזור לכם למצוא עבודה, מהם התפקידים אליהם פניתם, מספרי טלפון ובעיקר את תוכן השיחה, כך שבשיחה הבאה ירגישו שאתם מחוברים.
- ויסות הרגש הינו משימה לאנשים עם הפרעות קשב. עליכם להבין שאתם לא יכולים לסמוך על התגובתיות הראשונית שלכם. אם תתנו לרגש לנהל את חייכם, הם ינוהלו כמו על ידי ילד צעיר וזה הדבר האחרון שאתם צריכים כשאתם מחפשים עבודה ורוצים להיראות אחראיים ומווסתים. התבוננו על התגובה הרגשית, בדקו עם עצמכם האם היא מוצדקת, אולי אפשר לפרש את הדברים בצורה שונה, תלמדו לעצור ולחשוב פעמיים לפני שיורים מהבטן והכי חשוב, תעשו דברים שעוזרים לכם להתאזן – מדיטציה, ספורט, אומנות או שיתוף אדם קרוב ברגשות שלכם.
זכרו הפרעת הקשב היא 0% אשמה ו0% אחריות – אתם לא אשמים שיש לכם הפרעת קשב, אבל יש לכם 100% אחריות לנהל אותה בצורה טובה,
וגם כשהדרך נראית לפעמים כמו רכבת הרים, אם תתמידו היא תביא אתכם למחוז חפציכם.
בהצלחה