לפני 24 שנים, אופרה וינפרי המפורסמת התחילה לכתוב יומן הכרת תודה. לטענתה מעשה זה היה מעשה המשמעותי החשוב ביותר שהיא עשתה. בכל יום אופרה כותבת חמישה דברים עליהם היא מודה. היא טוענת כי כשאדם מוקיר תודה, הוא משנה את מצב ההוויה שלו ונמצא במצב של צמיחה, מצב ממנו תמיד ירוויח.
האם לטענות של אופרה יש ביסוס מחקרי? ואם כן, כיצד אפשר להשתמש בהכרת התודה במקום העבודה שלנו? אז רגע לפני בואו נדבר קצת על הכרת תודה. הכרת תודה היא הודאה על מה שיש לנו. מחקרים שונים מראים כי אנשים שמוקירים תודה הם אנשים שמחים יותר, בעלי מצב רוח טוב יותר, נותנים אמון רב יותר וגם מרגישים תמיכה רבה יותר מאחרים לעומת אנשים שאינם מוקירים תודה. מחקרים שבדקו הכרת תודה ביקשו מקבוצת ניסוי לרשום רשימת דברים שעליהם הם מודים ומאלו בקבוצת הביקורת לרשום רשימת אירועים שהשפיעו עליהם בשבוע האחרון. התוצאות הראו כי אלו שהביעו תודה הרגישו טוב יותר פיזית, היתה להם סבירות גבוהה יותר לעזור או להיעזר באחרים ומצב רוחם היה חיובי יותר מאשר אלו שלא הוקירו תודה. עד כאן הצדק עם אופרה. האם הכרת תודה יכול לסייע לנו לעבוד טוב יותר?
מסתבר שרק 30% מהעובדים מודים לעמיתיהם מספר פעמים בשבוע. הנתונים הללו תמוהים. אנחנו יודעים ממחקרים אחרים כי אנשים העוסקים בהכרת תודה הם טובים יותר מאלו שאינם, בלראות נקודות מבט של אחרים, הם פתוחים יותר לקבלת רעיונות חדשים ויותר נוטים להסכים. כל התכונות הללו חשובות בעולם העסקי המודרני. מחקרים מצאו כי תרבות של הכרת תודה ניבאה שביעות רצון בעבודה. כמו כן, הכרת תודה בעבודה מנבאת התנהגות פרו חברתית, התנהגות היכולה לעזור ללכידות של העובדים בעבודה.
אז כיצד ניתן להשתמש בהכרת תודה כדי להפוך את הארגון לפרודוקטיבי יותר? לשם כך נערך ניסוי ע”י מכון Plasticity Labsשבדק איזה סוג של משימה עוזר לעובדי הארגון להיות מרוצים יותר מהעבודה. המדד הזה נבחר כי שביעות רצון של עובדים מהעבודה קשורה לביצועי עובדים טובים יותר ולהישארות גבוהה יותר של העובדים בארגון. במחקר שנערך בקרב 65 עובדים בני 18-82 התחלקו העובדים לשתי קבוצות. קבוצה אחת התבקשה לתאר שלושה דברים בעבודה שהם מודים עליהם והקבוצה השנייה התבקשה לכתוב על שלושה דברים שהם מודים עליהם בבית. נמצא כי בני הקבוצה שתיארו דברים שהם מודים עליהם בעבודה חוו שביעות רצון גבוה יותר מהעבודה לעומת הקבוצה שתיארה דברים שהם מודים עליהם מהחיים. כלומר, נמצא כי כדי לשפר שביעות רצון של עובדים מהעבודה, צריך לבקש מהם להודות על דברים הקשורים לעבודה. ואנחנו יכולים לסמן V על השאלה השנייה ששאלנו. אכן, הכרת תודה משתלמת בעולם העבודה.
המחקר הזה חשוב להבנת טיבה של הכרת תודה. אולם זקוקים אנו למחקרים נוספים כדי לשפוך אור נוסף בנושא, אבל יתכן והדרך שבה נצליח לתעל בצורה המיטבית את היכולת להכיר תודה, הוא בקישור הכרת התודה להקשר הספציפי שלנו. אם נרצה לשפר את יחסי העובדים בעבודה, נוכל לבקש מהעובדים בצוות שלנו להתמקד בדברים הטובים בעבודת הצוות ולכתוב זאת. אם נרצה לשפר את היחסים שלנו עם בני הזוג שלנו לעומת זאת, אולי עדיף לחשוב על דברים טובים שיש לנו בקשר הזוגי ולא לחשוב על דברים אחרים. לסיכומו של עניין, הכרת תודה היא מעשה ותכונה חשובים בעולם העבודה וכדי לתעל את ההשפעות החיוביות שלה, כדאי לנו להודות על הדברים הטובים שיש לנו בארגון ובעבודה בו.