אז איך בוחרים מקצוע לחיים? איך בוחרים דבר שילווה אותי לאורך שנים? איך מחליטים בנקודת זמן מסוימת על משהו שיהיה נכון לי גם לעוד שנים רבות? מקצוע כרוך בהשקעה ארוכת טווח של זמן, מאמץ, כסף, כוחות, לימודים, ומה יקרה אם טעיתי? ומה יקרה אם זה לא נכון? הפחדים האלה מאוד אנושיים, מובנים מאליהם ומלווים אותנו בכל הצמתים בבחירות החשובות בחיינו. אז איך בכל זאת לבחור? ראשית לקבל את אי הוודאות, לדעת שלעולם אני לא אוכל להיות בטוחה לגמרי שזה המקצוע הנכון בשבילי, אין 100% בחיים. אין נביא בעירו וכנאמר “אחריתו מי ישורנו?” לעשות הכל לשון רבים, תמיד יהיה מרכיבי אי וודאות ואנחנו צריכים לקפוץ למים ולהיות אמיצים. עדיין כדאי לבדוק שיש מים בבריכה ולכן צריך לעשות הערכת מצב ולהעלות שיקולים רלוונטיים כגון: במה אנחנו טובים, מה אנחנו אוהבים, מה חשוב לנו. קשה לנו לעשות בעבודה יום יום דברים שאנחנו שונאים. לעשות דברים שאני לא אוהב פירושו ויתור על החיים וכמובן שחשוב דבר שהוא בעל משמעות בעיניי. אין שום טעם להשקיע את חיינו ואת הזמן עצמו שלנו בדברים שאינם בעלי ערך בעינינו.
אז איך בוחרים מקצוע?
בחירה טובה היא במקום הזה שאנחנו אומרים לעצמנו שנעים לנו להיות שם, מדובר בתחושת בטן. במקצוע טוב אנחנו אומרים לעצמנו איזה כיף שאנחנו עושים את זה, הייתי עושה את זה ביום יום שלי, יש לי תחושה של משמעות ותרומה לעצמי, לסביבה, למשפחה ולכל מה שחשוב לי. את המקום הזה אנחנו מחפשים. לפעמים לוקח זמן להגיע אליו, אך לא כדאי לוותר.
מעבר לתחושת בטן, בחירת מקצוע נשענת על הרבה מאוד גורמים פנימיים וחיצוניים אותם צריך לקחת בחשבון ולכן צריך תהליך מושכל ורב שלבי כדי לעשות את זה נכון. לפעמים יש דברים שנסתרים מהעין, לפעמים אנחנו לא יודעים מה חוסם אותנו אבל מרגישים שלא יכולים לזוז, לפעמים יש לנו פחדים ממה שיגידו. לפעמים הדבר שאותו אנחנו רוצים הכי לעשות מלווה בפחדים כי שם כאב הכישלון חזק יותר. כדי לבחור מקצוע ולעשות את הקפיצה לצד השני של הנהר אתם לא חייבים לעשות את זה לבד, יש מישהו שיעזור לכם.
הרבה פעמים מישהו שמקשיב, שעושה סדר במחשבות, שמצביע על פערים, שמעודד להמשיך כאשר לא מאמינים שיצא מזה משהו, הוא התנאי החשוב בכדי לעשות את הבחירה הנכונה. אז אם אתם מצליחים לבד- נהדר, ואם לא- חפשו איש מקצוע המתמחה בייעוץ תעסוקתי שילווה אתכם בדרך, אל תישארו בתקיעות.
שלכם, אורלי צדוק – פסיכולוגית תעסוקתית