בעיית קשב וריכוז היא תופעה שלא קל להתמודד איתה.
אם תשאלו את האנשים עם ההפרעה מתי הם סובלים ממנה, תופתעו לגלות שההפרעה נוגעת לכל תחום בחיים: לימודים, קריירה, יחסים בין אישיים ואפילו במערכת היחסים עם בן או בת הזוג.
אחת הבעיות המורכבות היא שילוב השפעת הבעיה במקום העבודה.
הסובלים מהבעיה לעיתים חוששים כי במקום העבודה שלהם ההפרעה יכולה להיתפס כחולשה או חיסרון אשר עלול לפגוע בביצועים שלהם, סביב מסגרת העבודה.
וכאן נכנסת דילמה, לנו,אנשי הפרעת הקשב והריכוז:
האם להכריז על הבעיה?
האם ניתן שלא להכריז? הרי הבעיה היא חלק מאיתנו וממי שאנחנו אז איך אפשר שלא לשים לב?
האם לנסות ל”שחק” דמות שאני לא? ומה קורה כאשר אני לא אקבל את ההתחשבות או ההבנה שאני צריכ/ה לקבל בעקבות ההפרעה?
שאלות אלו, עולות באופן טבעי למי שסובל מהפרעת קשב וריכוז.
שאלות ותהיות אלה באמת חשובות ועל כן אני רוצה להציג פה דרכי התמודדות עם 3 שאלות מרכזיות שעולות לנו בנושא ראיונות העבודה:
1.האם להגיד בראיון עבודה שיש לי בעיית קשב וריכוז?
שאלה מורכבת- רבים מהאנשים שאני מלווה אותם מעדיפים להגיד שיש להם הפרעה כדי לא להסתיר ויש כאלה שמרגישים, כמו שנכתב למעלה ,שהדבר יפגע בהם והם לא רוצים להציג ” את החולשות” שלהם על ההתחלה.
בכל מקרה אם מחליטים שכן או לא יש דרך להציג את הדברים, איך עושים זאת?
בדרך כלל בראיון עבודה יש התייחסות ליתרונות וחסרונות של המועמד. גם לאנשים עם הפרעת הקשב וגם למועמדים ללא ההפרעה, יש דילמה איך לעשות זאת. התשובה היא שהכל תלוי באיך שנציג את הדברים כלפי המראיין.
לדוגמה אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז, יכול לציין ביתרונות תכונות אופי שבדרך כלל המצאו את אנשים עם הפרעת קשב וריכוז ( אגב, זאת בדיוק הסיבה למה אני טוענת שזאת בכלל לא רק “הפרעה” זאת גם “הפרייה”, אבל זה דיון במקום אחר).
אם כך, הצגת היתרונות של המועמד יכולה לכלול- יצירתיות, נכונות להשקעה, אנרגיות עוצמתיות, חשיבה מהירה וכו’. תכונות אלו יעילות מאוד וחשובות מאוד , בעיקר לעולם התעסוקה של היום שבהרבה מקומות ניתקל בדרישה לחשיבה בסגנון “ראש גדול”.
כאשר יציג האדם הסובל מהפרעת הקשב את חסרונותיו, הוא יעשה זאת על תכונות שמצביעות על ביטוי הפרעת הקשב אצלו- נטייה לפספס פרטים, קושי בעבודה הדורשת ריכוז לאורך זמן, קשי סדר וארגון וכו’.
חשוב מאוד כאשר אדם הסובל מבעיית קשב וריכוז (וממליצה זאת לכל אדם באשר הוא) ידבר על חסרונותיו, הוא גם יציין שהוא מודע לחסרונות הללו והוא פועל לצמצם את השפעותיהן על ביצועי העבודה שלו.
בנוסף, אם המתראיין יציין מה עוזר לו להתמודד עם הבעיה ( הארכות זמן, הפסקות לעיתים תכופות יותר וכו’), הוא יוכל לעשות סוג של “תיאום צפיות” עם המעסיק וככה זאת לא תהיה הפתעה כאשר המעסיק יראה את המתראיין מתמודד עם הקושי.
2.אילו פעולות אפשר לנקוט כדי להיות מוכנים יותר לראיון העבודה?
אחד הטיפים החשובים מהניסיון שלי הוא לאסוף מידע על הארגון ופעילותיו, ולהשתמש בו במהלך הראיון. מהלך כזה יוצר חיבור שלכם עם המקום והמעסיק ומשדר כי אתם באמת מעוניינים בעבודה ומאמינים בה.
עוד הכנה מצוינת שאפשר לעשות היא לעשות סימולציה עם עצמכם או לבקש מחבר טוב שישחק את תפקיד המראיין.
בסימולציה שלבו שאלות שאתם מפחדים שיעלו בראיון, בין אם השאלות יעלו בראיון באמת או לא , עצם המחשבה שאתם מוכנים לתת עליהם תשובות תקנה לכם תחושת ביטחון ותאפשר לכם להיות נינוחים יותר כאשר תגיעו אל הריאיון בפועל.
3.אילו פעולות אפשר לנקוט כדי להיות מוכנים יותר לראיון העבודה?
גם בנושא זה – הכל באופן שבו תעלו את הדברים.
יש הבדל גדול בין להגיד הייתי “מובטל” לבין “ניצלתי את זמן בדרך שראיתי לנכון”.
אין כוונה לעשות פה תרמית או לא להציג את הדברים כמו שהם, אלא להראות את היתרונות מאותה תקופה.
אנחנו מרבים לחשוב שלא לעשות כלום או משהו פרודוקטיבי זה בהכרח בזבוז זמן, אך בכל תקופה אנחנו מקבלים שיעור ולמידה שאותה שאפשר לאמץ לחיינו.
דוגמה לכך, הם אנשים שהולכים ועושים טיול גדול בעולם. יש כאלה שיטענו כי הם “בזבזו” את זמנם בלעשות כיף וטיול, ומצד שני אפשר לתאר זאת דרך לראות את העולם הגדול וללמוד ממגוון התרבויות.
המלצה נוספת היא לציין את הדברים שכן עשיתם, כמו קורס הכשרה, התנדבויות שונות, לקיחת חלק בפרויקטים שונים וכו’.
זכרו שהרבה יותר חשוב ש”תצטיירו” בעיני המראיין כאדם אינטליגנטי אשר מורכב מכמה שכבות של תחומי עניין ולא סתם רובוט שבא לדפוק כרטיס וללכת.
השורה התחתונה
ראיון יכול להיות מפחיד,שכן הוא קובע את העתיד התעסוקתי של האדם.
אך יש הבדל בין פחד ליראת כבוד- הבינו שאתם הולכים כלפי תרחיש אשר הוא משמעותי בחייכם ותתכוננו בהתאם, “קשה באימונים וקל בקרב”.
בתהליכי היעוץ התעסוקתי, יוצא לי ללוות הרבה אנשים אשר סובלים מפחד מראיון העבודה. מהניסיון שלי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הפחד מהראיון, זאת הכנה מראש.
התעלמות מהקשיים וניסיון של “קיצורי דרך” מיועדים לכישלון.
ולסיום אזכיר עוד עובדה אחת, גם הבוס שלכם התראיין לראיון עבודה כאשר הוא היה בתחילת דרכו, כולנו בני אדם וכולנו יכולים להצליח בהכוונה והכנה נכונים.