בשנה שנתיים האחרונות החיים שלנו הם לגמרי לא מה שחשבנו בכלל ובעבודה וקריירה בפרט. קורונה, מלחמות, בחירות ….
נראה ששום דבר לא עומד על מקומו. ובתוך הכאוס הזה כולנו מנסים להתייצב, לאזן ולתכנן. זה נכון, קרו גם הרבה דברים טובים. המחקר הרפואי זינק קדימה, הטכנולוגיה השתכללה, המושג זמישות (זריזות וגמישות) שהיה מושג תיאורטי, נעשה חלק מחיינו.
בקלות אנחנו מדלגים מפגישות פרונטליות לזום, מעבודה במשרד לעבודה מהבית ומהממד פנימה והחוצה.
לפעמיים התנודתיות הזאת מזינה אשליה שהכל אפשרי. כל אחד יכול ליצור סטארט אפ, או לקחת קורס קצר והיכנס לעולם ההייטק. אפשר בקלות לשלב עבודה בעסק קטן יחד עם עבודת כתיבה וכדומה.
ראשית חשוב לי להגיד שאני לא בעניין של להרפות ידיים, אכן שוק העבודה השתנה, הוא גמיש יותר ומאפשר דברים שלא היו אפשריים קודם. כדי לא להמריא ולשרוף מהר את הכנפיים עקב קרבה יתרה לשמש בואו נסתכל על מה באמת קורה ואיך לא לפספס הזדמנויות. אך יחד עם זאת לא לשהות באשליות. איך יוצרים תשתית נכונה שמאפשרת שילוב של יציבות וגמישות בקריירה. אז כמה הבהרות:
1. לימודים רציניים עדיין משנים – למרות כל הסיסמאות, השקעה בתשתית של השכלה עדיין מוכיחה את עצמה בשוק העבודה. ככה לומדים איך ללמוד, מרחיבים את הידע ויוצרים נטוורקינג- תשתית חברתית מקצועית שמשרתת אותנו שנים קדימה בהתפתחות המקצועית. מעבר לכך, נוצר ביטחון שנבנה מעצם השליטה בגוף הידע. מעצם המימוש של יכולת הלמידה וכוח זה מזין גם למידה של דברים חדשים.
2. קורסים מקצועיים- בעולם העבודה המשתנה תדיר, יש צורך בעדכון מתמשך. יחד עם זאת הרבה פעמיים הידע בקורסים הוא רלוונטי כשהוא בא על תשתית רחבה יותר. יש הרבה הבטחות סרק בשוק. לדוגמה: הרבה קורסים טיפוליים שיקבלו אתכם כמעט בלי ציון. זה לא אומר שתוכלו להתקבל לעבודה בתחום זה או שתדעו מספיק כדי לעבוד בתחום. כשאתם שוקלים קורסים בהכשרות, בדקו היטב מה עומד מאחורי הקורס בתעודה, מי המורים ובעיקר בקשו לדבר עם בוגרים כדי לראות שאכן הקורס מהווה מנוף להשתלבות מקצועית.
3. בחירת משרה לפי “כותרת מדליקה”- השיווק היום חודר לכל מקום, וגם בתחום של מיון למשרות. פעם היה לנו אחראי אחזקה שהפך למנהל תפעול והיום הוא Director of Operations ואחראית לקוחות שהתפתחה למנהלת לשירות ועכשיו היא Customer success. אנחנו עדים לתופעה שמאחורי אותו שם נדרשות פעולות ומיומנויות שונות לגמרי או אותו תפקיד מסווג בארגונים שונים ובשמות אחרים. כדאי לבדוק לעומק מה באמת נדרש, מה הפעולות הכרוכות בתפקיד, מה האחריות, כמה יש קשר עם אנשים וכמה שעות מחשב, אם בצוות ומה הן אפשרויות ההתפתחות. פעולה זו אינה קלה כי הנתונים לא מול העיניים והרצון וההתלהבות להשתלב יכול לגרום לנו לא לדעת יותר מדי. אך עדיף לבדוק ולא להיכנס למקום לא מתאים מאשר לעבור חוויה של כניסה למקום עבודה אכזבה וחזרה לשוק העבודה.
אז אם אפשר לסכם את המוטו שהוצג פה זה לדעת, להיות עם עין פקוחה על ההזדמנויות, לבדוק אופציות, להיות מאורע בתחום העיסוק שלכם יחד עם בדיקה וניהול סיכונים וזהירות מהבטחות גדולות שגורמים לכם להשקיע זמן, מאמץ וכסף אך לאו דווקא יהיו פוריים בשבילכם. אז נכון עולם העבודה השתנה ומשתנה מאוד אך עדיין היסודות נשארים: עליכם לבנות את הגשר באופן יציב וגמיש בין מי שאתם, הצרכים שלכם, מה שאתם טובים בו, משימות החיים העכשוויות שלכם וההזדמנויות ששוק העבודה מציע לכם.
בהצלחה!
שנת קורונה
השארת תגובה