איזה מתנות תוכל להעניק לעצמך באמצעות ייעוץ תעסוקתי?
- ראיה בהירה של המטרות שלי- כדי שנדע לאן אנחנו רוצים להגיע לפני שיוצאים לדרך. אבל זה לא דבר פשוט, אנחנו צריכים עזרה לפעמים בחידוד המטרות. מה הכי חשוב? מה באמת אני רוצה? מה יגרום לי סיפוק ואושר? בשביל איזו עבודה אני מוכן לצאת לדרך ולהשקיע את מאמציי? איזה מקצוע יגרום לי לערנות, תחושת חיות ומוטיבציה?
- הבנה לעומק של האפשרויות המקצועיות שאני שוקל – בדרך כלל אנשים לא באים ללא ידיעה. חולפות להן בראש מחשבות על כיוונים ומקצועות. לפעמים לא ברור עד הסוף מה הכיוונים האלה, לפעמים לא ברור למה אני רוצה דווקא את זה, לפעמים אני פוסל את מה שעולה. בייעוץ התעסוקתי יש אפשרות לבדוק לעומק האפשרויות, להבין את המניעים ואז גם אם אני לא בוחר את אותו כיוון יש לי יותר ידיעה על עצמי, ערכי ומה חשוב לי.
- הכרה וחידוד הכישורים שלי – הרבה פעמים לא ברור לי במה אני טוב, לפעמים המידע מבולבל, פעם אני טוב ופעם לא אז מה זה אומר, לפעמים חוויות ראשוניות כמו מורים לא טובים או כישלונות מצמצמים את כוחותינו, לפעמים אנחנו חושבים שאנחנו טובים במשהו אבל המציאות מוכיחה לנו אחרת, ואולי זה רק חד פעמי ושווה לנסות שנית? מבחנים אובייקטיביים המשולבים בייעוץ תעסוקתי ושיח מקצועי עוזרים לנו לראות תמונה בהירה ולבסס על נתונים את בחירת הכיוון המקצועי שלנו.
- הכרה לעומק של נטיותיי- ההנאה מעבודה הינה אחד מהיסודות החשובים בבחירת כיוון. לפעמים הלחצים, הציפיות והדרישות החיצוניות משכיחים מאתנו את נטייתנו הטבעית את, הדברים הפשוטים שעושים טוב על הנשמה. הרבה פעמים יש מחשבה שעבודה איננה הנאה וזו נשמרת לשעות הפנאי ולחופשות אך מחקרים רבים מראים שהדבר אינו נכון וחיבור לאני האוטנטי מאפשר עבודה יעליה יותר בה קל להתמיד.
- הכרה של ערכי – בשביל מה חשוב לי לקום בבוקר, במה אני מוצאת ערך, מה חשוב לי לתת בעבודה ומה לקבל. לפעמים החלק הזה יכול להשפיע על הכל, לא פשוט להבין מה מניע אותי אבל כאשר זה קורה הדברים מתחדדים. לפעמים המשימה היא להפריד בין הערכים שלי לערכים של הסביבה, ולפעמים לחבר ביניהם.
- הבנה של כוחות וחסמים – מכל התחומים המפורטים למעלה נגזרים הכוחות והחסמים שלי. מתבהר על מה אני יכול לסמוך ועל מה נידרש ממני לשפר, על מה אני יכול לסמוך כשאני בוחר מקצוע ויוצא לדרך הקריירה ואיפה עלי להיעזר. ואולי גם איפה לוותר בהשלמה כדי לרכז כוחות במקומות הנכונים.
- התייחסות לנתונים נוספים שהיוו חסמים לבחירת מקצוע או להשתלבות בעבודה ולא ידעתי – הרבה פעמים בייעוץ מתבהרים דברים שלא הייתי מודע אליהם. אלה יכולים להיות נתונים ממשיים או עמדות חוסמות. לדוגמה: הפרעת קשב לא מאובחנת שהקשתה על ההתקדמות או עמדה פנימית שחושבת שאינני מתאים לתחום לו אני משתוקק. או אי ידיעה של דרכים חלופיות להשגת מטרות. כל אלה יכולים להתבהר בייעוץ תעסוקתי ולפתוח את הדלת לבחירת מקצוע מתאים.
- גילוי של כוחות ומשאבים שלא השתמשתי בהם –תוך כדי הייעוץ התעסוקתי יכולים לבלוט כישורים שלא הייתי מודע אליהם כגון יצירתיות, כשרון לשפות, בני משפחה שעוסקים בתחומים המעניינים אותי ויכולים לחשוף אותי לנושא, אפשרות למלגות והלוואות ללימודים שיאפשרו לי לממש את החלום. ידע זה כוח ובמהלך ייעוץ תעסוקתי עולה הרבה מידע שיכול לקדם אותך. קראו על עוד 5 דרכים לפתח את הכישורים והמשאבים שיעזרו לכם להשתלב בעולם הקריירה של מחר.
- אופציות ריאליות לבחירה תעסוקתית – כן אז אני יודע על עצמי דברים כמו שיש לי חוש טכני או שאני אוהב לטפל אך מה זה אומר, איזה מקצועות קשורים לכך? הרבה פעמים, לפני ייעוץ תעסוקתי, יש לאנשים מידע חלקי בלבד על התחומים, המקצועות שקיימים ותחומי הלימוד. הייעוץ התעסוקתי מאפשר לי סריקה רחבה ועמוקה של מגוון האפשרויות העומדות לפניי, ויכולת לקבל את ההחלטה על התחום או אופן ניהול הקריירה המתאים לי ביותר.
- תכנית קידום קריירה מעשית – טוב אז אני יודע מה אני רוצה, אז מה עכשיו? ייעוץ טוב לא עוסק רק במה אני בוחר אלא גם באיך. מה הדרך כדי להגיע למטרות, למי אני ניגש, איזה נתונים עלי לברר, מה השלבים שעלי לעבור בדרך למימוש האישי שלי.
- תכנית ביצועית לטווח הקצר ולטווח הארוך – הרבה פעמים יש צורך לפרוט את התכנית למטרות משנה ושלבים מקדימים, כגון: אבחון קשיים, השגת התאמות בלימודים, השלמת לימודים, גיוס תמיכה כלכלית או לימודית, עיבוד טראומה וכו’. השלבים והסדר חשובים כדי למקסם את הסיכויים של מימוש התכנית והוצאתה מהכוח אל הפועל.
- ליווי, מעקב ותמיכה לביצוע התכנית ולעריכת שינויים ותיקונים בשטח – אז יצאנו לדרך, ופה מופיע פרק נוסף. אנחנו כבר יודעים שהחיים לא כפופים לתכנון שלנו אלא ההפך. אנחנו נדרשים לשנות ולכוון את החיים לפי השינויים במציאות. הרבה פעמים בתהליך מימוש התכנית התעסוקתית אנחנו נתקלים במבוי סתום, מאבדים כיוון וצריכים עידוד ויד מכוונת כדי להמשיך.
ואם כל זה לא מספיק לכם, קראו עוד על למה כדאי לפנות לייעוץ תעסוקתי. אז עכשיו כשהדברים יותר ברורים, זה הזמן לעשות החלטה, להתקשר לקבלת פרטים או להעביר מידע זה לאנשים יקרים לך שאתה מאמין שייעוץ תעסוקתי יכול לעזור להם.
צרו קשר
כתבה מעניינת