עולם העבודה של היום פועל על “ספידים” – את זה אנחנו כבר יודעים. שינויים טכנולוגים וחברתיים מהירים מאתגרים ומפחידים כאחד עומדים לפתחנו. אז איך זה משפיע על תכנון הקריירה שלנו?
אנו מודעים לתוחלת החיים העולה בקרב האוכלוסייה. יהיו יותר נשים, יותר מגוון אתני בשוק העבודה, יהיה גידול ברצון לאיזון בית ועבודה והביג דאטה שישנה דברים באופן בו אנשים מחפשים עבודה, באופן בו חברות ממיינות מועמדים לעבודה ובמקצועות עצמם.
מפגש של ועדות מקצועיות ב’תבת‘ עסק בדיוק בנושא זה ובנגזרות המעשיות שלו. הוצגה בו סקירה שנעשתה על ידי נטע משה במרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא תכנון כוח אדם לשוק העבודה העתידי. מה שלמדנו שהנושא מעסיק את הרשויות באירופה ובארה”ב ולראשונה נעשים מאמצים לאסוף נתונים ולקשר בין עולמות. זאת בהתבסס על ההבנה שלפנינו בעיה מורכבת שמצריכה שיתוף פעולה כי כנראה אף אחד לא יכול להתמודד עם זה לבד. הערכות מתחלקות להשפעה קצרת טווח יחסית ולהשפעה ארוכת טווח – 10 שנים או 20-30 שנה בהתאמה.
אז מה אנחנו המתנהלים בתוך שוק העבודה צריכים ללמוד מזה?
- ההבנה שהשכלה רחבה ואקדמאית כבר לא מספיקה כדי לקדם אותנו בשוק העבודה. השוק דורש מיומנויות טכניות ומעשיות. בסקר רחב שנעשה ב-oecd נמצא קשר הדוק בין מיומנויות קרוא וכתוב, חשבון ומיומנויות טכנולוגיות – רכישתן ושמירתן לאורך חיי העבודה והאפשרות להשתלב בשוק העבודה ולהתקדם בו. בנוסף, בסקר מעסיקים אחר.
- בבריטניה נמצא שיש חשיבות לכישורי ארגון ותכנון, כישורי תקשורת ודיבור, כישורי התמודדות עם לקוחות, כישורי ניסוח וכתיבה,, פתרון בעיות, עבודת צוות, ניהול אסטרטגיות מחשוב ותוכנה מתקדמים, שליטה בשפות זרות ויישומי מחשב. השאלה איפה רוכשים את אותן מיומנויות? נראה שהדבר כרוך בניהול עצמי כיוון שמערכות ההכשרה הרשמיות לא תמיד מדגישות היבטים אלו וזו אחת הבעיות – הנתק בין מערכות ההשכלה, ההכשרה והתעסוקה.
- להכשרות מקצועיות השפעה מכרעת על האפשרות להשתלב, כמובן בתנאי שהן עדכניות, עכשוויות וקשורות לצרכים בשוק העבודה.
- התפיסה שלומדים פעם אחת בתחילת החיים המקצועיים אינה רלוונטית, מה שרלוונטי כיום זה למידה לאורך החיים במגוון גילאים ובמגוון מקומות כולל לימודים מרחוק ומומלץ לשלב לימודים מעשיים אקדמאים ואחרים כדי להגביר את החוסן התעסוקתי.
- כדאי להשתלב ולקדם הכשרות בתוך העבודה. רוב הדברים נלמדים תוך כדי תנועה ועשיה, אם בהכשרות רשמיות ואם תוך כדי התנסות, לכן מומלץ לקחת עוד תפקידים, להצטרף לפרויקטים ולהתנדב. כל פעילות שמצריכה להיות “ראש גדול” בעבודה מיטיבה עם המועמד הנוכחי שלנו ומשתלמת לנו לעבודות העתידיות. לעולם קשה לדעת למה ישמשו אותנו המיומנויות שרכשנו גם אם הם כיום נראות לא רלוונטיות.
- בבחירה תעסוקתית יש לקחת כמובן בחשבון את העדפות האישיות אך לא פחות חשוב להסתכל מסביב בעניים פקוחות מה נדרש בסביבה המידית ובסביבה הגלובלית, איך ניתן לשלב את הדרישות ואת הרצונות, ואיך להחזיק בשני קצוות החבל כדי לקפוץ קדימה בקריירה.
- הבחירה הינה תהליך מתמשך ואולי אין סופי. בסקר ממליצים על הכוון וייעוץ תעסוקתי לפני ההכשרה, תוך כדי ההכשרה ובסופה. ולאורך הזמן להמשיך ולבדוק את הנתונים החיצוניים והפנימיים כדי לדייק ולמקסם את הבחירות לפי התנאים המשתנים.
- הדרך להתייחס לעולם החיצוני מעבר לאיסוף מידע על קריירות בסביבה הקרובה היא למידה מתוך מאגרי מידע מעודכנים. לדוגמה, occupational outlook handbook) ooh) מציג 329 פרופילים מקצועות המשקפים מכלל המקצועות הקיימים בארה”ב ויש כרטיסים על מידע עיקרי עם כל מקצוע.
אז לסיכום המסר העיקרי:
√ חייבים לתכנן למרות אי הודאות,
√ לקחת בחשבון נתונים חיצוניים ופנימיים,
√ להכיר בצורך ללמידה רחבה לאורך החיים, תוך דגש על טכנולוגיה ובין לאומיות
√ ובעיקר לא לשכוח ליהנות כי בסה”כ מדובר בתקופה שמאפשרת המון מקום להתפתחות, לחדשנות, ללמידה ולגיוון באופן העבודה.
לקבלת ייעוץ והכוונה בבחירת הקריירה: 09-7438808, zadok.orly@gmail.com או הקליקו כאן>>>
צרו קשר