החלטתם לחזור ללמוד במכללה באוניברסיטה או בקורס כזה או אחר בחודש האחרון? ברכות עשיתם כבר את השלב הראשון ולא הפשוט בדרך מורכבת.
התגברתם על הנטייה הטבעית להתרחק מכל דבר שקשור ללימודים או קבלת החלטות, הבנתם שהדרך הנכונה בשבילכם (גם אם לא הקלה) היא לרכוש ידע ולהתמקצע.
עכשיו אתם בשלב הביצוע. והשלב הזה מורכב, כנראה לא הכל הולך חלק ואתם נתקלים בקשיים בדרך. אז מה עושים כדי להתגבר? כדי בכל זאת להצליח ולסיים את הלימודים?
כמה טיפים בסייסים:
1. לוקחים נשימה ארוכה ומתרכזים באמונה שזה אפשרי. שיש דרכים לפתרון, שאתם לא צריכים לעשות את זה לבד.
מאוד חשוב שתבינו את ההבנה העמוקה הזאת, שגם אם נראה שהכל אבוד, אתם תצליחו לעשות את זה כמו רבים וטובים כמוכם.
ההבנה הזאת תלווה אתכם אל מול הקשיים שאתם חווים ותגרום להכל להיראות דרמטי הרבה פחות.
2. כדאי להגדיר את מקור הקושי. עלינו להיות מודעים לתחושות שלנו ומה מקשה עלינו חשיבה בהירה היא הכרחית כדי להתמודד בצורה יעילה עם הקשיים.
גם אם אתם לא מצליחים בהתחלה בדיוק לשים את האצבע על מה מפריע לכם, נסו לפתח מודעות ובכל פעם שאתם חווים קושי עצרו לרגע, נתחו את מה שאתם מרגישים, והבינו מהיכן זה נובע.
גם אם אתם חווים מגוון של קשיים “פרקו” אחד אחד.
הקשיים:
הקשיים יכולים להיות מגוונים ובכמה נושאים שונים, הנה כמה דוגמאות לקשיים פוטנציאלים ודרך התמודדות:
קושי – התמצאות במרחב:
אם אתם לומדים במוסד אקדמאי כנראה אתם מתמודדים עם מקום גדול מרובה בניינים, חדרים ומשרדים.
כמו כן יש הרבה פונקציות של מרצים, עוזרי הוראה, מזכירות, מנהלי תחום שונים. איך להתמודד עם כל ריבוי האפשרויות והמידע?
פתרון- ארגון המידע מראש:
מפה, רשימת חדרים, שעות מזכירות ושעות הפתיחה, שימרו רשימה של בעלי התפקידים מיילים וטלפונים.
רצוי לשלב תמונה לאלה שלא זוכרים פרצופים (אני השתמשתי בטכניקה זאת באופן אישי שכן סבלתי רבות מקושי זה).
נסו ליצור קשר אישי עם אחד הגורמים המנהלים כדי שתוכלו תמיד לפנות אליהם בשאלות ובירורים-הכנה מוקדמת ובירורים חוזרים לגבי מועדי שיעורים, בחינות וכו’ תחסוך הרבה צרות .
קושי-שליטה בחומר הלימוד והצורך בליווי אישי:
בדרך כלל בלימודים אקדמיים בעיקר בתחילת הדרך יש כיתה גדולה ללא יחס אישי או הכרות עם המרצה, ובשלב זה יכול להיות שעדין אין לכם קשר משמעותי עם סטודנטים אחרים. הקושי לעקוב בכיתה מרובת גירויים (לבעלי הפרעת קשב והריכוז) אחר הנאמר יכול להיות גדול. אז מה אתם יכולים לעשות?
פתרון-“זמן בטיחות”
תדאגו לבוא מוקדם לשיעורים, לתפוס כיסא מקדימה ככה אתם שומעים יותר טוב וחשופים פחות לגירויים מזדמנים. אפשר לנסות להשיג מראש את החומר של ההרצאה דרך המרצה, מרכז תמיכה או סטודנט משנה קודמת.
גם אם תמצאו אתכם “מנותקים”, הניתוקים הללו, לא יגרמו לכם להיות לגמרי מחוץ לעניינים.
במקומות מסוימים אפשר להצמיד רמקול למרצה ולשמוע את הנאמר באוזניות אין ספק שהתארגנות כזו מאפשרת מיקוד בדברי המרצה, ומהווה דרך יצירתית להיות מרוכזים יותר בשיעור.
הנושא התרופתי
הרבה מהסטודנטים המגיעים לאקדמיה לא נעזרים בטיפול תרופתי בשלב הראשון של הלימודים או שחלקם נעזרו בעבר בלימודי התיכון אך בשנים שהיו בצבא ובטיול הגדול לא השתמשו בתרופות.
יש הרבה פעמים מחשבה שעכשיו יהיה בסדר ואני אסתדר וזה לא תמיד המצב.
אני מודעת לכך שהנושא רגיש ויש הרבה דעות ועמדות סביב הנושא. אני אינני ממליצה על שימוש או אי שימוש בתרופה וכמובן שצריך להתייעץ בגורמי הרפואה הרלוונטיים.
מה שכן, הצעתי היא לשקול את הנושא כמו כל נושא אחר שיכול להיות קריטי להצלחה בלימודים שלכם. תתייעצו עם רופא מומחה או אפילו עם כמה, נסו לקרוא ולנסות טיפולים אלטרנטיביים אם נושא זה יותר “קורץ לכם” (שוב תוך התייעצות עם גורם רפואה מוסמך לרפואה אלטרנטיבית). בכל מקרה- תתמודדו עם הבעיה, גישת ה-“יהיה בסדר” והציפייה שהקושי יחלוף מעצמו אינה ריאלית.
בנוסף יש לשקול אמצעים נוספים כגון ספורט. בין אם זה ריצה, יוגה, מדיטציה או כל פעילות אחרת שעושה לכם טוב ויכולה לעזור לריכוז.
לסיכום
קשיים הם חלק מכל תהליך מורכב בחיים, בין אם אתם בעלי הפרעת קשב וריכוז ובין אם לא, הרבה מהטכניקות הללו ועוד נוספות רבות יכולות לעזור לכם לעבור את תקופת הלימודים בהצלחה.
אחד החסמים הגדולים שאני “נפגשת” איתו רבות בין לקוחותיי, נועציי ואנשים רבים שפונים אליי זה חסם התפיסה העצמאית.
כמו בהרבה תחומים בחיים גם בלימודים יש מודל המשמש “מודל ההצלחה”. הסטודנט אשר קורא מהלוח, מסכם את דברי המרצה ומשתתף בשיעור הוא זה שיזכה להחלטה והרבה פעמים כאשר רואים את דמות הסטודנט “הקלאסי” הזה, מתחילים להרגיש תחושת נחיתות.
היזהרו מתחושות שקריות אלו, כל אדם לומד באופן שונה ואין מקום להשוות או לתחרות מיותרת. אתם תהיו אתם (ואתם מוצלחים) כי כל שאר התפקידים כבר תפוסים.
בנוסף חשוב לזכור-אתם לא לבד.
יש למי לפנות היום כמעט בכל מכללה ומוסד לימודי יש גוף שאחראי על ההנגשה והתאמות והוא מקצועי בנושא הפרעות קשב וריכוז וליקוי למידה.
חפשו אחר המרכז ללווי אישי והתאמות מיוחדות בדרך כלל יבקשו מכם אבחון ויתאימו לכם תוכנית להשתלבות בלימודים.
התוכנית תיתן מהנה לצרכים שלכם ותלווה אתכם בהתמודדות בקשיים כמו: חרדת בחינות, צורך בהארכת זמן בהגשת מטלות, דרכי למידה ייחודיים וכו’.
חשוב שתפנו לגורמים הרלוונטיים בזמן כדי לקבל את כל מה שמגיע לכם.
לסיכום חשוב שתזכרו שאקדמיה זה לא בית ספר. בחרתם בתחום שמעניין אתכם, והמוטיבציה משפיעה על התפקוד לטובה.
והכי חשוב אל תשכחו ליהנות מהלימודים זו יכולה להיות אחת התקופות היפות בחייכם.
מי שמעוניין לשמוע עוד אני מזמינה ליצור איתי קשר בפרטי דרך האתר, ניתן גם לקבל יעוץ תעסוקתי או לימודי.
בהצלחה ושנת לימודים פורייה.