מחליף הרבה מקומות עבודה?
האם אתה חווה פער בין הפוטנציאל להצלחתך בפועל?
רוצה ללמוד אבל נרתע מהמסגרת?
קשה לך להתמקד?
אתה לא יודע באיזה נתיב קריירה לבחור שיתאים לייחוד שלך?
הזהות התעסוקתית
בעבר היה נהוג לחשוב על הפרעות קשב וריכוז וליקויי למידה רק בהקשר של ילדים. עם הזמן ישנה הבנה שההפרעה איננה מסתיימת כשאנשים מסיימים את לימודיהם, אלא מדובר בהפרעה מקיפה ארוכת טווח. ההפרעה הינה על בסיס גנטי ומשפיעה על ההתנהגות, החשיבה והרגשות. מובן מאליו שהפרעה זו משפיעה גם על עולם העבודה בכמה מישורים. ראשית, הזהות התעסוקתית מתפתחת באופן שונה אצל אנשים עם וללא הפרעת קשב. נתחיל מהידיעה הברורה שמתגבשת אצל רוב האוכלוסייה לגבי מה הם יודעים ומה הם לא יודעים. הניסיון המצטבר, הכישלונות וההצלחות בתחומים מסויימים מאפשרים גיבוש של דימוי עצמי יציב למדי. לדוגמא- אם אני תלמיד טוב במתמטיקה שמקבל ציונים טובים במבחנים, סימן שאני יודע מתימטיקה. בעקבות זאת, הרבה פעמים אני מפתח אהבה לתחום המתמטי ולכן חושב שאני יכול לבחור מקצועות הקשורים בתחום זה. לעומת זאת, אדם עם הפרעות קשב, גיבש תמונת יכולות, הצלחות וכישלונות מורכבת יותר. הדבר הכי יציב בתפקוד של הפרעות קשב היא חוסר היציבות. במילים אחרות, אם נמשיך באותה דוגמא- אם יש לי הפרעת קשב, אז בכיתה אני אדע ויהיו לי פתרונות יצירתיים, אך במבחן אני אפול על טעויות קטנות, כמו חילופי חיסור וחילוק ובסופו של דבר אקבל ציון נמוך במבחן. אז מה עליי להבין מכך? האם אני טוב או לא טוב במתמטיקה?פערים אלה בתפקוד משפיעים על היסודות הבונים את המסוגלות העצמית ולכן את הזהות התעסוקתית.
השפעת הסביבה
בעיה נוספת הינה הפידבק מהסביבה. רוב הילדים מקבלים פידבקים חיובים או שליליים בהתאם לתפקודם. כיוון שילדים עם הפרעת קשב הרבה פעמים לא מתפקדים בסטנדרטים המקובלים, הם יסבלו מפידבק שלילי שישפיע על כל התפקוד ויתקשו לגבש את התחומים בהם הם טובים. לדוגמא תלמיד בביה”ס שהוא טוב בהיסטוריה אך לא זוכר תאריכים חשובים, או לדוגמא מאחר קבוע לכל שיעורי ההיסטוריה, האם ייחשב תלמיד טוב למרות כל אלו, גם אם הוא מיטיב לנתח את התהליכים ההיסטוריים הנלמדים? כנראה שלא…
אז מה עושים?
אנו יודעים שמסוגלות עצמית בהירה הינה בסיס חשוב בגיבוש הזהות המקצועית ובבחירת כיוון מקצועי. הרבה פעמים אנשים עם הפרעות קשב סובלים מזהות מקצועית מחוררת, כלומר יכולים להרגיש במקביל תחושת יכולת או אי יכולת לגבי אותו נושא.
בתהליך הייעוץ אנו מנתחים לעומק את היכולות, ההצלחות והכישלונות. מבינים בצורה בהירה יותר את ההקשרים בהם היכולות יכולות לבוא לידי ביטוי ומגבשים כיוון תעסוקתי מותאם וייחודי לאדם.
האם אתה מרגיש שאתה יכול להרוויח מתהליך כזה? אם כן צור קשר עכשיו.
שלכם,
אורלי צדוק
פסיכולוגית תעסוקתית