אנחנו חיים בתחושה, שכאשר אנחנו בוחרים מקצוע לחיים זה קורה באופן חופשי, אבל האם הבחירה שלנו באמת כנה וחופשית או שהיא מושפעת מהסובבים אותנו? ככל שההבנה על בחירת קריירה מתפתחת התמונה נראית מורכבת יותר.
התאוריות של בחירת מקצוע התפתחו בעיקר בארה”ב, התפתחות זו קידשה את הבחירה החופשית, המבוססת על האתוס האמריקאי של עצמאות ואחריות אישית .החלום האמריקאי,מבוסס על כך שכל אחד יכול להגיע להישגים בולטים בחייו אם רק יעבוד קשה ולא יוותר. חלום זה נתפס היום קצת מיושן, אנו יודעים שמעבר לעבודה קשה יש עוד השפעות רבות על הצלחה ועל בחירת כיוון בחיים.
את מעגלי ההשפעה על הבחירה אפשר לחלק באופן גס לשלושה – מעגל סביבתי תרבותי, מעגל משפחתי ומעגל אישי
המעגל סביבתי תרבותי
מעגל זה מכתיב למעשה את מבחר המקצועות שמתוכן ראוי לבחור, מה ראוי לבחור לגבר? מה ראוי לבחור לאישה? והאם האישה רשאית בכלל לבחור מקצוע? אלו התניות תרבותיות. הסביבה גם מאוד משפיעה עלינו בבחירת המקצוע הראוי לחיים, אם למשל כולם סביבנו הולכים ללמוד אחד ממקצועות ההנדסה, או מסבירים לנו שרק מתמטיקה זה חשוב , אנחנו מתחילים להרהר האם הבחירה הקלנוע או חינוך הינה פחות שווה או פחות טובה.
המעגל המשפחתי
המעגל השני מדבר על ההשפעה הישירה של ההורים על ילדיהם, אם זו הנטיה ללחוץ לבחור מקצוע יציב ובטוח ופחות לקחת בחשבון העדפות האישיות. הבחירה היא גם עניין של מורשת משפחתית. אם רוב העובדים במשפחה הם שכירים, יותר קשה לצאת לעצמאות והפוך. יש משפחות בהם יש לגיטמציה רק למקצוע אחד ומקצועות אחרים אינם נחשבים ראווים. אני נזכרת שהגיע אליי לייעוץ בחור צעיר, בן למשפחת רופאים שהרגיש שאין לו שום לגיטימציה למקצוע אחר והיה צורך בתהליך מורכב של הפרדות ודיון עם בת הזוג כדי ללכת בדרך בה היה מעוניין: להיות עצמאי בתחום אבטחת מידה . גם בני זוג משפיעים אחד על הבחירות של השני. שינוי תעסוקתי, הדימוי וההכנסה משפיעים על כל המשפחה ולא רק על האדם שעובר את השינוי. הרבה פעמים כל שינוי כזה מעורר מתחים וחרדה. ויש מקום לשיתוף בין הזוג בתכנון השינוי.
זאת ועוד, גם המורשת המשפחתית משפיעה ברובה באופן לא ישיר במשפחה עוברים ערכים, ציפיות, כוונים וחסמים שבאופן לא מודע עלולים ליצור חסמי בחירה, וקשה לדעת למה לא מתקדמים. באחת היעוצים שעשיתי לאישה, הועבר לה מסר שאינה ראויה להצלחה, ובכל פעם שאישה מוכשרת זו הצליחה, מבלי שתבין היא קלקלה לעצמה. איתור המסר וההיפרדות ממנו הביא אותה להתנהגות שונה ולהצלחה.
המעגל האישי
המעגל האישי קשור גם לנתונים אוביקטיבים כגון בריאות, השכלה, מצב סוציו-אקונומי ובעיקר לנתונים פנימיים כמו: נטיות, העדפות, ערכים ואישיות. בחירה טובה קשורה תמיד גם לנתונים רציונליים וגם לנטיות הלב. לפעמים קשה לגשר ביניהם. לפעמים גם נטיות החב מבלבלות אנחנו רוצים הכל ומתקשים לוותר או שיש רצון המלווה בפחד מכישלון או מהצלחה. לפעמים יש פער בין רצונות לכישורים או קושי עם הבנה איך להגיע למה שרוצים, איך לסלול את הדרך ומה השלבים שצריך להגדיר כדי להתקדם.
לסיכום כשאנו בוחרים מקצוע ומאמינים שזו לחלוטין הבחירה שלנו, כדאי שנחשוב שוב ונאתר את ההשפעות המשפחתיות והסביבתיות. אם נבין וניבחן אותם בעין ביקורתית, נוכל לעשות בחירה עצמאית יותר.
בהצלחה