האם אפשר לנהל קריירה? איך עושים את זה בעולם כל כך משתנה? אולי עדיף לזרום עם הזדמנויות? ואיך בכלל אדע לבחור?
הנה כמה טיפים בסיסיים לניהול קריירה בצורה נכונה.
ראשית, בהתייחס לשאלות שהצגתי בפתיחת המאמר, כדאי לשלב בין שתי המגמות. כלומר, לתכנן ולחשוב מהו השלב הבא וגם להיות עם עיניים פקוחות ולאתר הזדמנויות ולדעת להגיב אליהם בזמן במילים אחרות, הזרימה עם ההזדמנויות הם חלק מתכנון הקריירה.
אז מה כדאי לעשות בשביל ניהול קריירה מוצלח?
להיות ראש גדול.
כיום בעבודה מצפים מאיתנו לא רק לעשות את מה שמוטל עלינו אלא ליזום, לראות מה עוד אפשר לעשות, להציע הצעות, לקחת על עצמנו אחריות נוספת. היתרון בכך הוא כפול, אנחנו גם תורמים למערכת ומקבלים הערכה וגם לומדים מהם מיומנויות ודברים חדשים על עצמנו, דבר חשוב כדי להתקדם האלה.
אמצעי לגלות אישיות.
השינויים במקום העבודה קורים כל הזמן המשימות מתחלפות, הבוסים מתחנפים. כשיש שינויים כדאי לעשות הערכת מצב מה היה חשוב בעבר? מה השינויים הנדרשים ממני כדי להשתלב? אם לא נעשה את זה ביעילות כנראה נמצא את עצמנו מחוץ למעגל ונהיה לא רלוונטיים.
אם אנחנו מגיעים למסקנה שאי אפשר לשלב, שהחוקים החדשים לא מתאימים לנו, לא כדאי לחכות עד שאני יפלט מהמערכת, אלא כדאי להתחיל לחפש את הדבר הבא.
למידה לאורך החיים בעולם עבודה.
היום אי אפשר לנוח על זרעי הדפנה ולהסתמך על הלימודים שלמדנו לפני שנים ארוכות, הידע בעולם משתנה כל הזמן וכן גם הידע המקצועי, הטכניקות, האמצעים ועוד. אם לא נתחדש נהיה מהר מאוד לא רלוונטיים. הלמידה היא גם מקור טוב להתחדשות, פגישה של אנשים חדשים ומקום לקבלת מידע על מה קורה בתחום העיסוק שלנו. חשוב לזכור שהלמידה אינה קשורה רק לתחומי הידע מקצועיים אלא גם למידה רחבה יותר על הטכנולוגיה, דרכי ההתקשרות, על מה שקורה בעולם העבודה. באופן כללי חשוב מאוד להישאר מעודכנים.
אמצעי בטוח לשמירת קשרים חברתיים.
ארגונים כיום הולכים ומשתנים, גדלים מיום ליום ומה שנשאר יציב זו הרשת החברתית המקצועית שלנו, אנשים שאיתם למדנו, עבדנו איתם בארגונים שונים, הם המקור החשוב לתמיכה, לסיפוק ידע, להתייעצות, לקבלת הצעות עבודה וכו’. חשוב להבין שלא מדובר במשהו שקרי, הרשת החברתית חייבת להיות חזקה ואמיתית כדי שתהיה אפקטיבית. חשוב מאוד שתהיו פעילים עם העמיתים שלכם, שתפו אותם ברעיונותיכם, התייעצו עמם ותעזרו כשצריך. רשת חברתית היא דבר שנבנה לאורך שנים ויכול להשפיע על כל ההתקדמות המקצועית שלכם.
אז איך עושים את זה בפועל?
רצוי כל כמה זמן, למשל בתחילת שנה זה זמן טוב במיוחד לשבת ולחשוב על מטרות לטווח ארוך ולטווח קצר. לחשוב מה הם האמצעים כדי להגיע למטרות האלה? מה אני צריכה עוד לעשות? מי יכול לעזור לי? ומה הם לוחות הזמנים? זאת בכדי לבדוק את ההתקדמות שלי. מדי פעם עצירה והתבוננות על הקריירה על מה עובד, ועל מה לא עובד, מה הם האתגרים שאני ניצבת בפניהם ולאן אני רוצה להגיע- חיוניים בכדי להצליח.
שיהיה לכולם בהצלחה אתם מוזמנים לשתף טיפים משלכם ומניסיונכם איך לנהל קריירה בצורה נכונה.
שלכם,
אורלי צדוק פסיכולוגית תעסוקתית מומחית